nieuws

Nooit eerder zo weinig latente baanzoekers

Instroom

Nooit eerder zo weinig latente baanzoekers

Mensen zijn ofwel actief op zoek naar een baan, of ze hebben de hoop op ander werk helemaal opgegeven. Steeds minder mensen zijn ‘latent zoekend’.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Latente baanzoekers zijn personen die niet actief op zoek zijn naar (ander) werk, maar hiervoor wel openstaan en de arbeidsmarkt in de gaten houden. Deze groep is nu kleiner dan zij in de afgelopen tien jaar is geweest.

Deze daling wordt volgens Intelligence Group door twee punten veroorzaakt. Ten eerste door de toename van het aantal werklozen; deze mensen gaan namelijk actief op zoek naar een baan. Ten tweede door een toename van het aantal ‘niet-baanzoekers’. In deze onzekere tijden, gaat men namelijk minder snel op zoek naar een nieuwe baan. Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group, verwacht dat de ‘Latent Talent oorlog’ steeds groter zal worden. Deze latente baanzoeker is namelijk de bakermat van veel wervingstrategieën.

Er is een duidelijke daling in arbeidsmarktactiviteit zichtbaar vanaf 55+. Zo is 38 procent van de personen tussen de 50 en 55 jaar inactief,  oplopend tot wel 60 procent voor de groep tussen de 60 en 67 jaar. De toenemende vergrijzing is hier een belangrijke verklaring voor de algehele stijging van de inactiviteit op de arbeidsmarkt.

Reageer op dit artikel