nieuws

Pensioenen tot 8% lager

Instroom

Pensioenen tot 8% lager

Mensen met een collectieve pensioenregeling lopen gemiddeld zo’n 8 procent pensioen mis.

Dit komt doordat de meeste pensioenfondsen een zogeheten doorsneepremie hanteren. Dat heeft het Centraal Planbureau berekend, meldt Het Financieele Dagblad.

In het pensioenstelsel krijgen deelnemers over hun gehele loopbaan minder rendement op de betaalde premie dan in een stelsel zonder doorsneepremie. Hun geld kan in het eerste geval minder lang renderen, zo blijkt.

Lees ook: Pensioenakkoord, 6 belangrijke feiten

Bij de meeste pensioenfondsen betalen werknemers dezelfde premie voor dezelfde pensioenopbouw. Jongeren betalen dan relatief te veel, want hun geld kan langer renderen. Ouderen betalen juist te weinig.

Het idee achter de doorsneepremie is onder meer dat oude werknemers niet duurder moeten zijn dan jonge werknemers, zodat ze gelijke kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Lees het uitgebreide artikel (alleen voor FD-abonnees): herverdeling ondermijnt pensioenstelsel

TIP: Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag op 20 maart wordt u bijgepraat over de recente en komende wetswijzigingen. Zo leert u alles over het Pensioenakkoord; de modernisering van de Ziektewet; de Wet Werk en Zekerheid; de Werkkostenregeling; de Quotumregeling voor arbeidsgehandicapten; Belastingplan 2014 en nog veel meer. Dit allemaal vertaald naar uw dagelijkse praktijk. 
Meer informatie en inschrijven

Reageer op dit artikel