nieuws

Steden leggen zelf komst migranten aan banden

Instroom

Steden leggen zelf komst migranten aan banden

Den Haag en Rotterdam willen zelf drempels opwerpen voor Roemeense en Bulgaarse arbeidsmigranten. Zij krijgen pas een burgerservicenummer (BSN) als is bewezen dat zij een baan en huisvesting hebben.

Dat schrijft de Volkskrant. De redactie baseert zich op een brief die vandaag is gestuurd aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Vanaf 1 januari gaan de EU-grenzen helemaal open voor Roemenen en Bulgaren, maar echt welkom zijn ze niet in Nederland. Uit een recent onderzoek van Maurice de Hond zou blijken dat 80 procent van de Nederlanders deze nieuwe EU-burgers liever ziet gaan dan komen.

Ook de bestuurders van Den Haag en Rotterdam voorzien overlast door overbewoning en illegale huisvesting. Zij haasten zich er aan toe te voegen dat het niet de migranten zelf zijn die overlast veroorzaken, maar de situatie waarin zij door uitbuiters en malafide verhuurders worden gedwongen. In de Volkskrant zegt de Rotterdamse wethouder Karakus (Wonen): “‘We willen de werkwijze daarom omdraaien. Eerst controleren en dan pas een burgerservicenummer afgeven.”

In Roemenië wordt ondertussen geïrriteerd gereageerd op de commotie over de open grenzen. De Roemeense premier Victor Ponta liet in Engelse kranten weten dat Roemenen geen tweederangsburgers zijn. In Buitenhof verklaarde de Roemeense ambassadeur in Nederland hetzelfde, schrijft NRC.nl . Volgens haar zal de Nederlandse arbeidsmarkt nauwelijks veranderen door de komst van de Roemenen. De Roemeense taal is verwant aan Italiaans, Spaans en Frans en Roemeense arbeidsmigranten zouden daarom liever in die landen werken. Misstanden op de arbeidsmarkt moeten volgens haar worden aangepakt, maar wel met regels die voor iedereen gelden, niet alleen voor Roemenen en Bulgaren.

Reageer op dit artikel