nieuws

‘Focus op creëren en houden van echte banen’

Instroom

‘Focus op creëren en houden van echte banen’

HR VISIE 2014 – Hoe ziet de cao er in 2014 uit? Mariëtte Patijn, arbeidsvoorwaarden­ coördinator bij de FNV geeft haar visie.

“In de onderhandelingen is het verbeteren van de koopkracht van mensen het centrale punt op onze agenda komend jaar. De loonontwikkeling is zo’n vijf jaar lang achtergebleven op de inflatie en werknemers hebben minder gekregen. Het wordt tijd dat de lonen weer omhoog gaan. Dat is een belangrijke wens omdat mensen al jaren met hun inkomen achterblijven op de inflatie.

Voor 2014 focussen we ons ook op het creëren en het behouden van echte banen. Mensen moeten niet alleen werkzekerheid hebben, maar ook inkomenszekerheid. Iedereen heeft recht op een baan met een stabiel inkomen. Dus niet zoals in de zorg met de ene week nul uren werk en de andere week opeens veertig uur.

Werkgevers moeten beter gaan nadenken over hoe ze hun organisatie inrichten. Daar willen wij ze bij helpen door samen met hen te spreken over de inrichting van hun arbeidsorganisatie.

Daarnaast blijven we werknemers betrekken bij cao-afspraken. Dat doen we in de bedrijven en bijvoorbeeld via enquêtes. Onze leden zeggen steeds vaker: ik wil mijn werk gewoon goed kunnen doen. Dat zag je bij de protesten van de schoonmakers dit najaar. Ze willen graag respect voor hun werkzaamheden. Ook de zorgmedewerkers willen dat het weer gewoon om de zorg gaat draaien. Uiteindelijk gaat het allemaal om de kwaliteit van het werk.”

Lees ook in de serie HR VISIE 2014:
‘Zo laat je talent renderen in 2014’ – Lidewey van der Sluis over talent management
‘Soms houden we werknemers bewust een beetje klein’ – Beate van der Heijden over duurzame inzetbaarheid
Vast contract duurt drie jaar, zonder automatismen’ – Peter Hulsbos over flexibele arbeid
HR kijkt te veel naar de p-kant van P&O’ – Paul Boselie over de toegevoegde waarde van HR
Z
o gaat Het Nieuwe Werken renderen in 2014 – Henny van Egmond over de toekomst van Het Nieuwe Werken
H
R moet directie uit ivoren toren sturen – Guido Heezen over medewerkersbetrokkenheid

Reageer op dit artikel