nieuws

Jongeren massaal klaar voor carrièrestap

Instroom

Jongeren massaal klaar voor carrièrestap

Tweederde van de jonge professionals in loondienst gaat binnen een jaar op zoek naar een andere baan.

80% van die groep verwacht bovendien dat die baan buiten hun huidige organisatie ligt. Dit komt naar voren uit het Young Professional Onderzoek 2014  door 4YoungPeople, met hulp van ICM Opleidingen (respons 1300).

Om geluk door ons werk te ervaren blijken we een sterke behoefte te hebben aan authenticiteit, zelfontwikkeling en verbondenheid met de organisatie waar we werken. Het verlangen om authentiek te kunnen zijn, scoort het hoogst met een 9. De behoefte aan zelfontwikkeling en verbinding komen op een goede tweede plaats met een 8. Deze behoeften worden binnen ons huidige werk onvoldoende vervuld.

‘Succes is gelukkig zijn’ antwoordde 85%. Dit jaar ging het onderzoek daarom over geluk. Er blijkt een sterke relatie tussen het benutten van talent en het ervaren van geluk. Hetzelfde geldt voor de relatie tussen passie en geluk. Wanneer je meer talent en passie kwijt kunt in je werk, dan leidt dit tot een lagere behoefte aan een andere baan.

Jongeren in loondienst minder blij

Verder blijkt dat jonge professionals in loondienst een stuk lager scoren op het inzetten van hun passie dan ondernemers, respectievelijk een krappe 6 versus een ruime 7,5. Ondernemers scoren dan ook significant hoger op werkgeluk, omdat zij simpelweg meer van hun talent en passie kwijt kunnen in hun onderneming. Zij beoordelen hun werkgeluk met een 8, terwijl jonge professionals in loondienst zichzelf net een 6 toekennen.

Lees ook: War for talent is tijdverspilling

Reageer op dit artikel