nieuws

Vaker verklaring goed gedrag geweigerd

Instroom

Vaker verklaring goed gedrag geweigerd

Ook als een potentiële werknemer niet is veroordeeld, kan hem een verklaring van goed gedrag worden geweigerd. Wanner is dat?

Staatssecretaris Fred Teven wil een verdachte een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunnen weigeren, ook als deze niet veroordeeld is. Dat kan nu alleen als iemand een strafblad heeft. Teeven wil hiervoor de wet wijzigen,.

“Ik word in de praktijk geconfronteerd met gevallen waarbij ik, gelet op de politiegegevens, afgifte van een VOG zou willen weigeren”, schrijft Teeven aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris wil dat er bij de beoordeling voor een VOG , “in bepaalde gevallen” ook wordt gekeken naar politiegegevens.

Het gaat om mensen die opduiken in politieonderzoeken naar ernstige misdrijven, zoals moord. Een VOG is vaak nodig om een baan te krijgen. Teeven wil voorkomen dat bijvoorbeeld iemand die wordt verdacht van kindermisbruik in een crèche aan de slag gaat. (ANP)

 

Reageer op dit artikel