nieuws

‘Verplicht pensioen ook voor zzp’er’

Instroom

‘Verplicht pensioen ook voor zzp’er’

Er komt een verplicht pensioen voor zelfstandigen, als het aan de hoogste ambtenaar van Economische zaken ligt. Wie betaalt de premie?

Er moet een basisvoorziening komen voor zzp’ers, zodat zij hetzelfde pensioen en bescherming bij arbeidsongeschiktheid krijgen als werknemers in vaste dienst. Dat bepleit de nieuwe hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken, Maarten Camps in een interview met de Volkskrant.

Voor de naar schatting 750 duizend zzp’er zijn arbeidsongeschiktheidsregelingen en pensioenen vaak onbetaalbaar. Camps wil één nieuw regime waarin alle werknemers en zzp’ers verplicht vallen. Voor allemaal komt er een basisvoorziening, vergelijkbaar met de verplichte zorgverzekering.

Camps heeft het over een stelsel voor alle werkenden. “Dus die betalen allemaal premie waarmee je aangesloten bent bij een collectief stelsel voor arbeidsongeschiktheid en pensioen.” Het voorstel van Camps sluit aan bij het sociaal akkoord dat het kabinet vorig jaar heeft gesloten met werkgevers en werknemers.

Pensioenakkoord

Daarin staat namelijk er een apart pensioenfonds komt voor zzp’ers. Zij hoeven daardoor ook bijvoorbeeld straks niet meer hun pensioengeld ‘op te eten’ als ze in de bijstand belanden. Lees hier de zes belangrijkste punten uit het pensioenakkoord.

Reageer op dit artikel