nieuws

D66 wil veel meer banen

Instroom

D66 wil veel meer banen

D66-leider Alexander Pechtold zet bij nieuwe onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015 in op het verlagen van de inkomstenbelasting met 1 miljard euro. Pechtold wil dat werken meer gaat lonen, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

Afgelopen jaar werd er na soortgelijke onderhandelingen 600 miljoen euro gevonden voor investeringen in onderwijs. “Nu we langzaam weer uit het economisch dal komen wordt het tijd om de lasten weer te gaan verlagen naar het niveau van voor de crisis, zodat werken meer loont en er weer banen bij komen. Als we werken aantrekkelijker maken door lagere belastingen, creëren bedrijven meer banen en vindt de economie gemakkelijker de weg omhoog. Dat is hard nodig in deze tijd met een hoge werkloosheid”, stelt Pechtold.

Belastingverhogingen

Hij verwacht spannende onderhandelingen over de begroting. VVD en PvdA kiezen te makkelijk voor belastingverhogingen, vindt hij. “Natuurlijk worden het moeilijke keuzes als we van belastingverhogingen uit het regeerakkoord af willen, maar dat is geen reden om het bij voorbaat op te geven. We moeten economische groei en banen niet opofferen aan politieke gemakzucht. Vergeet niet dat de overheidsuitgaven nog steeds stijgen in deze kabinetsperiode.” Pechtold wijst erop dat de uitgaven van het kabinet oplopen van 242 miljard euro in 2013 naar 272 miljard euro in 2017.

Hogere belastingen zorgen ervoor dat mensen minder te besteden hebben en dat merken ook de ondernemers. “De economie komt langzaam weer wat op gang, maar de binnenlandse bestedingen blijven een probleem. Ook daarom moeten we meer financiële ruimte voor mensen creëren. De economie komt niet goed op gang als de overheid zo’n groot deel in beslag blijft nemen. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven.”

Reageer op dit artikel