nieuws

Werknemer maakt zich zorgen om baan

Instroom

Werknemer maakt zich zorgen om baan

Hoewel de economie tekenen van herstel vertoont, maken werknemers zich zorgen om hun baan.

Dat blijkt uit cijfers van het ING Economisch Bureau. Ongeveer een op de drie personeelsleden is bang zonder werk komen te zitten. Ongeveer evenveel werknemers zouden daarom bereid zijn salaris in te leveren om aan het werk te kunnen blijven.

Volgens de onderzoekers, die ongeveer 61.000 werkende Nederlanders ondervroegen, is de angst van werknemers meestal onterecht. De analisten verwachten dat de werkloosheid dit jaar stijgt van 8,6 procent naar 9 procent. Dat zijn zo’n 75.000 extra werklozen, wat neerkomt op een fractie van de 32 procent die zich zorgen maakt om baanverlies.

Angst leidt tot minder ziekmeldingen

Bedrijfsarts Corné Roelen liet eerder weten dat werknemers zich minder vaak ziek melden, omdat zij bang zijn hun baan kwijt te raken. “Als de werknemers het weer voor het kiezen hebben op de arbeidsmarkt, zal het verzuim stabiliseren of zelfs weer stijgen”, aldus de arts. De werknemers die zich ziek melden, hebben vaker dan voorheen last van psychische kwalen. Het percentage medewerkers dat thuisbleef met dat soort klachten lag in 2012 op 29 procent. Vorig jaar steeg dat naar 35 procent.

Lees ook: Werkloosheid stijgt, economie verbetert

Reageer op dit artikel