nieuws

Discriminatie van sollicitanten: zo mag het wél

Instroom

Discriminatie van sollicitanten: zo mag het wél

Werkgevers die hun medewerkers discrimineren, krijgen het met minister Lodewijk Asscher aan de stok. Vijf situaties waarin een werkgever toch onderscheid mag maken.

Soms zijn er uitzonderingen. In deze situaties mag een werkgever met twee maten meten:

Alleen een man

Voor sommige functies is het onvermijdelijk om op ras of geslacht te letten. Een werkgever die een acteur zoekt voor de rol van Nelson Mandela, heeft geen keus dan te kiezen voor een zwarte man.

Geen collega jonger dan 18 jaar

Werkgevers kunnen ervoor kiezen voor sommige functies geen jongeren onder de 18 jaar aan te nemen. Dit mag wanneer er bijvoorbeeld gevaarlijke situaties ontstaan als het werk door een al te jonge werknemer gedaan wordt.

Alleen gezonde sollicitanten

Soms is het extra belangrijk voor een functie dat een werknemer gezond is. Bijvoorbeeld wanneer hij gaat meewerken aan medische tests voor een nieuw geneesmiddel of als hij gaat werken als instructeur op survivalweekenden. Een werkgever mag een sollicitant niet weigeren wanneer de klachten of risico’s zijn op te lossen door een aanpassing van de werkplek.

Liever een gereformeerde werknemer

De directeur van een streng gereformeerd bejaardentehuis mag van zijn nieuwe verzorgingsmedewerker verwachten dat deze er dezelfde religie op nahoudt als hij. De nieuwe medewerker heeft veel contact met de bewoners en daarom is het belangrijk dat hun levensovertuigingen bij elkaar passen. Voor andere functies binnen het bedrijf, bijvoorbeeld die van de boekhouder, is de religie niet belangrijk genoeg om daarop te selecteren.

Een voorkeursbeleid hanteren

Als een bedrijf een echt mannenbolwerk is, dan mag een werkgever ervoor kiezen bij de volgende sollicitatieronde een vrouw aan te nemen. De noodzaak van het voorkeursbeleid moet dan wel heel duidelijk zijn.

Reageer op dit artikel