nieuws

Meer werkenden starten eigen bedrijf

Instroom

Meer werkenden starten eigen bedrijf

Steeds meer Nederlanders gaan aan de slag als zelfstandig ondernemer. Ook het aantal flexwerkers is gestegen.

Ruim een miljoen werkenden zijn eigen baas. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over het vierde kwartaal van vorig jaar.

Het aantal Nederlanders dat eigen baas is, nam vorig jaar met ongeveer honderdduizend toe. Ook het aantal flexwerkers steeg. Dat aantal ging van ruim 1.1 miljoen naar 1.2 miljoen.  Voor beide groepen was een jaar eerder nog een daling te zien.

Voor meerdere opdrachtgevers werken

Het lijkt een opmars naar een nieuwe manier waarop werknemers willen werken. Hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans stelde onlangs dat jonge werknemers steeds vaker gaan kiezen voor een eigen bedrijf en zich willen inzetten voor verschillende opdrachtgevers.

Rotmans denkt dat er over tien jaar meer ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn dan medewerkers met een vast arbeidscontract. Die trend zou nu al zichtbaar zijn. “De werknemer 3.0 is parttime in loondienst en heeft daarnaast een eigen bedrijfje”, aldus de hoogleraar.

Lees ook: Vijf manieren om grip te krijgen op inhuur ZZP’er

Reageer op dit artikel