nieuws

‘Minder nieuwe CAO’s door te hoge looneis’

Instroom

‘Minder nieuwe CAO’s door te hoge looneis’

De looneis van vakcentrale FNV van 3 procent leidt tot problemen bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao.

Dat stelt werkgeversvereniging AWVN. Door de looneis zouden in januari en februari twintig CAO’s zijn afgesloten, terwijl een aantal van vijftig in de eerste twee maanden van het jaar door de organisatie als ‘normaal’ omschreven wordt.

Werkgevers en werknemers zijn onzeker

De werkgevers vrezen dat een situatie ontstaat waarbij CAO’s aflopen, zonder dat er een nieuw akkoord is. Dat zou onzekerheid creëren bij werknemers en werkgevers, die vervolgens ‘de economische ontwikkelingen frustreren’.

De werkgevers noemen de ‘hoge en uniforme’ looneis van 3 procent van meet af aan onrealistisch, gezien de economische omstandigheden. Vrijwel geen enkel bedrijf zou zich een dergelijke kostenverhoging kunnen veroorloven.

Lees ook: Werkgevers weer in voor loonstijging

Economisch herstel nog fragiel

De AWVN, die als adviseur is betrokken bij de totstandkoming van honderden cao’s, verwacht dat de CAO-lonen dit jaar gemiddeld met 1,5 procent zullen stijgen. Meer ruimte is er ook niet. “Daarvoor is het herstel nog te fragiel. Bedrijven zullen nog lang bezig zijn hun wonden te likken”, aldus de organisatie woensdag.

Lees ook: FNV botst met werkgevers om looneis

Reageer op dit artikel