nieuws

‘Werkgever doet te weinig om technici te werven’

Instroom

‘Werkgever doet te weinig om technici te werven’

Werkgevers doen te weinig om technisch personeel aan zich te binden. Ondertussen zouden ze wel klagen over de lage instroom van ICT’ers.

Dat zegt Hein van der Zeeuw van netwerk voor jongeren en technologie Jet-Net.

Volgens Van der Zeeuw klagen bedrijven over de lage instroom van medewerkers met een technische achtergrond, terwijl ze zelf te weinig doen om deze personeelsleden binnen te halen. Hij zei dat in een gesprek met BNR Nieuwsradio.

Lees ook: Werkgever waardeert technici te weinig

Samenwerken met bedrijfsleven

Jet-Net wil havo- en vwo-leerlingen laten kennismaken met technische beroepen door samen te werken met het bedrijfsleven. De organisatie, die is opgericht door Unilever, Shell, AkzoNobel, DSM en Philips, doet dat met bijvoorbeeld gastlessen, workshops en bedrijfsbezoeken.

Van der Zeeuw roept werkgevers op zich aan te sluiten bij Jet-Net, zodat de wachtlijst van opleiders die willen samenwerken met het bedrijfsleven korter wordt.

Competence director Erik Kolthof van detacheringsbureau Yacht liet onlangs weten dat HR-medewerkers meer aandacht moeten besteden aan ICT’ers. Vooral het werven en binden van de automatiseerders zou belangrijk zijn.

ICT’er wil flexibele werktijden

Hoewel er nog geen sollicitatiegesprekken in de autoshowroom gevoerd hoeven worden, moeten werkgevers de ICT’er wel wat te bieden hebben. Kolthof denkt bijvoorbeeld aan mogelijkheden om thuis te werken, flexibele werktijden en mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

De kritische houding van de solliciterende automatiseerder wordt veroorzaakt door een toename in het aantal ICT-vacatures. Het aantal openstaande functies groeide in de tweede helft van vorig jaar met ruim 16 procent tot 123.000. Een jaar eerder steeg het percentage met slechts 5 procent.

Lees ook: Meer vacatures voor hoogopgeleide ICT’ers

Reageer op dit artikel