nieuws

Afspraken moeten zorgpersoneel aan het werk houden

Instroom

Afspraken moeten zorgpersoneel aan het werk houden

Instroom van jongeren en meer werknemers aan het werk houden. Dat is de bedoeling van nieuwe afspraken die zijn vastgelegd in het Sectorplan Zorg.

ActiZ, VGN, GGZ Nederland, RegioPlus en de vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ hebben hun handtekening gezet onder het Sectorplan Zorg. Zij deden dit samen met minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn. Het plan moet ervoor zorgen dat arbeidsmarktproblemen in de zorg door hervormingen, bezuinigingen en decentralisaties worden opgelost.

Helpen bij zoektocht naar baan

De deelnemende organisaties nemen zich voor om met om-, bij- en doorscholing om medewerkers zoveel mogelijk te behouden. Ook moeten er meer jongeren instromen. Als het nodig is, willen de organisaties werknemers helpen een baan te vinden in een andere sector. Het sectorplan moet een bijdrage leveren aan het opvangen van de negatieve arbeidsmarktgevolgen voor werkgevers en werknemers.

Het sectorplan zou er bovendien voor moeten zorgen dat andere problemen binnen de zorg meer aandacht krijgen. Zo moet er volgens de initiatiefnemers snel duidelijkheid komen over de zorginkoop, zodat organisaties weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast is het van belang dat zorgkantoren niet nu al vooruit lopen op toekomstig beleid met kortingen.

Verantwoorde loonontwikkeling

In 2013 hebben werkgevers- en werknemersorganisaties met het kabinet in het sociaal akkoord en het zorgakkoord afspraken gemaakt over een structurele aanpak van de arbeidsmarkt. Kern van die afspraken is een verantwoorde loonontwikkeling en gerichte maatregelen ten behoeve van de werkgelegenheid en de kwaliteit van arbeid in de zorg.

Lees ook: 100 miljoen voor banenplan in zorg

________________________________________________________________________________________________________

Opleiding: Ontslag: als het moet, doe het goed

Ontslag is niet leuk, maar als het moet, moet het goed gebeuren. In deze training krijgt u veel informatie, adviezen en tips over ontslag. Ook krijgt u de ruimte om uw eigen praktijkcases voor te leggen. Klik hier voor meer informatie

________________________________________________________________________________________________________

Reageer op dit artikel