nieuws

Beloning onvoldoende? Geen effect op betrokkenheid

Instroom

Medewerkers geven hun beloning een dikke onvoldoende. Toch is dat cijfer niet van invloed op hun betrokkenheid naar het bedrijf.

Medewerkers in Nederland voelen zich niet echt gewaardeerd door hun werkgever. Althans, als het gaat om beloning. Volgens medewerkersonderzoekbureay Effectory geven zij de waardering die uit hun beloning spreekt gemiddeld een dikke 4,6. Geen vetpot. Hoe is dit lage cijfer mogelijk met de hoogste werkloosheid in jaren?

Guido Heezen, directeur van Effectory: ‘In een economisch zwakkere tijd verwacht je in principe meer dankbaarheid van medewerkers die hun baan behouden hebben. Dat is er ook wel, maar in veel huishoudens is de financiële situatie een stuk krapper geworden. Bijvoorbeeld doordat het inkomen van een partner is weggevallen en bestaande lonen bevroren zijn, terwijl de lasten gelijk zijn gebleven. Tel daar de vele ontslagen in organisaties bij op, waardoor de overgebleven medewerkers extra hard gewerkt hebben. Die combinatie verklaart dit lage rapportcijfer en het gevoel dat waardering ontbreekt.’

Weinig invloed op betrokkenheid en bevlogenheid

‘Uit onze ervaring blijkt opvallend genoeg dat beloning echter maar in beperkte mate bepaalt hoe bevlogen, betrokken en tevreden medewerkers zijn’, vervolgt Heezen. ‘Salaris scoort altijd aan de lage kant. Medewerkers baseren hun beeld van hun werkgever op basis van diverse aspecten, zoals de inhoud van de werkzaamheden, de collega’s, ontwikkelingsmogelijkheden, contact met de leidinggevende en de werkdruk. Beloning hoort hier ook bij. En hoewel iedereen salaris ontzettend belangrijk vindt, blijkt uit onze onderzoeken keer op keer dat het toch een geringe invloed heeft op het algehele welbevinden van de medewerker.’

HR, beloon normaal

Hoe kan een werkgever dan het beste met beloning omgaan om te zorgen dat medewerkers zich gewaardeerd voelen? ‘Het klinkt simpel, maar normaal belonen is toch het beste”, aldus Heezen. ‘Kies voor een redelijke en marktconforme vergoeding. Een beloning die transparant wordt vastgesteld en persoonlijk wordt toegelicht. De salarissen van de medewerkers zou je bij wijze van spreken openlijk op een prikbord moeten kunnen hangen, zonder dat dit een golf van verontwaardiging bij je medewerkers veroorzaakt. Dan zijn de zaken namelijk in verhouding en ben je als werkgever goed bezig.

Goed werkgeverschap

Het onderscheid voor je medewerkers moet je als werkgever maken op andere zaken zoals werkzaamheden, arbeidsomstandigheden, ontwikkelingsmogelijkheden, collega’s of werksfeer, volgens Heezen. ‘Dat zorgt voor goed werkgeverschap. Een correcte beloning is een voorwaarde. Als die eenmaal eerlijk is vastgesteld, kun je je als organisatie richten op de zaken die écht het verschil maken voor de bevlogenheid van je medewerkers.’

Wat verstaat de wet onder Goed Werkgeverschap? Lees meer op PW De Gids Vakbase

Lees hier de 8 geheimen van goed werkgeverschap volgens Heezen

Reageer op dit artikel