nieuws

Bevallingsverlof voor vader uitgebreid

Instroom

Bevallingsverlof voor vader uitgebreid

Het bevallingsverlof voor vaders is uitgebreid: zij krijgen het verlof van de moeder als zij bij de geboorte van een kind overlijdt. Het kabinet is donderdag akkoord gegaan met dit plan van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Door de uitbreiding van het verlof kan de vader zorgen voor de pasgeborene in de eerste levensperiode. Volgens de minister doet de situatie waarbij de moeder bij de bevalling overlijdt zich 25 keer per jaar voor. Ook wil het kabinet mensen die voor een zieke vriend of bekende zorgen recht geven op zorgverlof. Op dit moment kan iemand die mantelzorg verleent alleen verlof opnemen voor een zieke partner, kind of ouder. Asscher had al eerder aangekondigd dat hij dit zou gaan regelen.
Het recht op zorgverlof geldt bovendien straks voor alle vormen van zorg. Nu is er alleen recht op langdurig zorgverlof als het gaat om een levensbedreigende ziekte. Daarnaast wil het kabinet de zwangerschapsregeling voor moeders met couveusekinderen verruimen. De tijd dat het kind in de couveuse ligt, wordt aan het zwangerschapsverlof toegevoegd.

Meer zorgtaken

Het kabinet gaat verder het vaderverlof uitbreiden. Vaders hebben op dit moment twee dagen kraamverlof. Asscher had al laten weten dat daar drie onbetaalde dagen bijkomen. De werkgever kan dat verlof niet weigeren. Het kabinet breidt de verlofregelingen uit omdat mensen steeds meer zorgtaken hebben. Dat maakt het combineren van werk en zorg lastiger. Te veel mensen stoppen daardoor met werken of gaan korter werken, vindt het kabinet.

(bron: ANP)

Reageer op dit artikel