nieuws

De meest flexibele werknemer? Dat is een Nederlander

Instroom

Nederlandse werknemers doen het goed: ze zijn de meest flexibele werknemers van de wereld.

De Nederlandse werknemers passen zich het beste aan de veranderende omstandigheden op de arbeidsmarkt aan. Dit maakt ze twee keer keer productiever dan werknemers in minder flexibele markten, zo concluderen de onderzoekers. “Mismatches tussen werknemers en werkgevers kosten de wereldeconomie meer dan €110 miljard aan verminderde arbeidsproductiviteit en onnodig hoge recruitmentkosten.”

Het onderzoek, Adapt to Survive, is een samenvoeging van twee van de meest uitgebreide databases op het gebied van talent in de wereld: een analyse van de miljoenen interacties van 277 miljoen LinkedIn-leden en informatie over 2.600 werkgevers wereldwijd uit PwC’s Saratoga database.

In het onderzoek wordt gekeken naar vijf belangrijke gedragspatronen van professionals in elf markten. Nederland is de best scorende markt in het onderzoek. De andere tien markten late meer meer dan €110 miljard verloren laten gaan doordat ze zich minder aanpassen en meer recruitmentkosten maken (bijna €15 miljard). “Hoe langer het duurt om de juiste kandidaat te vinden, met de toegenomen kans op een mismatch tussen werknemer en werkgever, des te hoger zijn de recruitmentkosten. Uit het onderzoek blijkt dat dit bedrag in de onderzochte markten ligt op bijna €15 miljard.”

Er is voor het onderzoek een zogenaamde ‘Talent Adaptability Score’ per land berekend. Deze score wordt bepaald aan de hand van vijf factoren: de mate waarin werknemers intern promotie maken, het aantal functies dat iemand heeft vervuld, de mate waarin werknemers wisselen van de sector waarin ze werken, hoeveel werkgevers iemand heeft gehad en het gemiddeld aantal openstaande vacatures in een land per hoofd van de bevolking.

Het klassement op basis van hun ‘Talent Adaptability Score’:

 1. Nederland
 2. Verenigd Koninkrijk
 3. Canada
 4. Singapore
 5. Verenigde Staten
 6. Australië
 7. Frankrijk
 8. Duitsland
 9. Brazilië
 10. India
 11. China

De ‘Talent Adaptability Score’ is een belangrijke indicator van het vermogen van arbeidsmarkten om zich aan te passen aan de veranderende markteisen, zoals de bereidheid van werknemers om hun vaardigheden aan te passen aan bijvoorbeeld nieuwe (technologische) ontwikkelingen. Dit staat los van de economische prestatie van het land, stellen de onderzoekers. “Er zijn grote verschillen per land, waarbij Nederland er met kop en schouders bovenuit steekt. Dit komt onder andere door de meertaligheid van de Nederlandse beroepsbevolking en het feit dat veel internationale bedrijven een basis in Nederland hebben.”

Beste match

Nederland is volgens het onderzoek ook koploper in het maken van de juiste match tussen werknemers en werkgevers. Maar liefst 98% van de eerste voorkeurskandidaten accepteert een aangeboden baan, in Duitsland is dit slechts 75%. Ook blijven Nederlandse werknemers lang bij een werkgever: slechts 4% vertrekt binnen het eerste dienstjaar. Ter vergelijking, in de US stapt 14% in het eerste jaar al op, in China en Singapore is dit maar liefst 21%.

Michael Rendell, Partner en Global Head van HR Services van PwC , licht toe: “Het verbinden van het juiste talent met de juiste baan is van cruciaal belang voor elke economie die het maximale uit haar beroepsbevolking wil halen. Landen en hun arbeidsmarkten worden steeds dynamischer. Het kunnen maken van de juiste match hangt af van het vermogen en de bereidheid van werkgevers en werknemers om zich aan te passen en verandering te omarmen. Zoals uit ons onderzoek blijkt, kan een groter aanpassingsvermogen niet alleen het gat tussen beschikbare en gevraagde vaardigheden dichten en zorgen voor een hogere productiviteit, het draagt ook bij aan de algehele concurrentiepositie van een land.”

Lena Olivier, verantwoordelijk voor Talent Solutions bij LinkedIn Nederland, denkt dat het ook komt dor de hoge online transparantie van de Nederlandse arbeidsmarkt. “Veel meer dan in andere landen bewegen Nederlandse professionals zich online en op professionele netwerken als LinkedIn. Hierdoor hebben werkgevers veel meer inzicht in beschikbaar talent, zowel actief als passief werkzoekenden. Tegelijkertijd zijn werkgevers zelf, beter dan ooit, zichtbaar voor potentieel talent. Dit stelt professionals in staat om een goede inschatting te maken of er een match is tussen beide partijen.”

Ga voor het volledige rapport naar: www.pwc.com/talentadaptability

Reageer op dit artikel