nieuws

HR, houd nachtwerkers in de gaten

Instroom

HR, houd nachtwerkers in de gaten

Medewerkers die een nachtje doorwerken worden daar niet productiever van. Sterker nog, ‘s nachts doorwerken blijkt schadelijk voor de hersenen.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in het Zweedse tijdschrift Sleep. Dat je van slaapgebrek minder productief wordt mag geen verrassing zijn, maar de onderzoekers ontdekten dat het zelfs schadelijk is. Ze maten proteïnegehaltes in het bloed van 20 procent: een niveau dat vergelijkbaar is aan het proteïnegehalte van mensen met een hersenschudding. Volgens de onderzoekers beroven mensen met slaapgebrek – waarvan de executives binnen de organisatie vaak een chronische vorm van hebben opgebouwd – zich van de productiviteit die slaap oplevert, en net zo essentieel is voor je hersenen als voedsel.

Vier redenen volgens zakentijdschrift Fastcompany waarom medewerkers geen nachtwerk moeten leveren:

1. Slaapgebrek zorgt voor verminderde concentratie en levert fouten op. Fouten die overdag weer hersteld moeten worden. Dat kost tijd.
2. Slaap maakt slimmer. Omdat je uitrust, wordt alle informatie die je overdag hebt binnengekregen verwerkt en gefilterd. De relevantie verbanden blijven, maar de onbelangrijke zaken worden ‘weggegooid’. Door niet te slapen filter je de bijzaken er dus niet uit.
3. Slaap kun je niet inhalen. Van een regelmatig ritme waarin je elke nacht genoeg uren pakt wordt je productiever dan de gemiste slaap inhalen in het weekend. Daarentegen werkt vooruit slapen wel. Stimuleer medewerkers waar mogelijk vóór drukke weken alvast goed te slapen.
4. Nachtelijk werken en daarna je bed induiken betekent dat je aan de positieve voordelen van de avondschemering voorbij gaat. Op dat moment ben je moe, maar juist dan komen creativiteit en innovatie naar boven borrelen. Wie doorwerkt, laat dat moment aan zich voorbij gaan.

Lees meer over het stressbestrijding bij uw personeel op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel