nieuws

Vrouwen baden in het geld

Instroom

Om de aandacht op het loonverschil tussen mannen en vrouwen te vestigen voerde WOMEN Inc gisteren actie in Den Haag, pal voor de ingang van de Tweede Kamer. “Veel politici onderschreven dat het loonverschil anno 2014 onacceptabel is”, meldt de organisatie die de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt wil vergroten.

“Een Nederlandse vrouw verdient in een werkend leven gemiddeld 3 ton minder salaris dan een man. Hoeveel meer verdien jij?” Met die prikkelende zin voert WOMEN Inc sinds begin deze maand actie. Donderdag stond de vrouwenorganisatie voor de ingang van de Tweede Kamer met een heus geldbad, vol met nepbiljetten ter waarde van €300.000. “We spraken politici aan om hun verantwoordelijkheid te nemen om ongelijke beloning op de agenda te zetten. En iedereen was welkom om te baden in het geldbad, om te kunnen ervaren hoe het loonverschil tussen mannen en vrouwen nu echt voelt”, meldt WOMEN Inc.

Politici

Volgens de vrouwenorganisatie was de ludiek actie een groot succes. Veel politici onderschreven dat het loonverschil anno 2014 onacceptabel is, zoals  Keklik Yücel (PvdA), Agnes Jongerius (PvdA), Harry van Bommel (SP), en Emiel Roemer (SP), Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), Jet Bussemaker (PvdA), Mona Keijzer (CDA), Sybrand van Haersma Buma (CDA). WOMEN Inc-directeur Jannet Vaessen overhandigde minister-president Mark Rutte voor de ingang van de Tweede Kamer symbolisch het gemiddelde loonverschil à € 300.000. “Waarom accepteren vrouwen dat dan nog? Heel goed als vrouwen dat niet meer doen, ik sta helemaal achter jullie”, reageerde Rutte.

Keklik Yücel (PvdA) diende donderdag een initiatiefwet in bij de Raad van State om ongelijke beloning aan te pakken. Keklik:“Ondernemingsraden gaan de sleutel vormen tot een gelijke beloning voor vrouwen.” In het wetsvoorstel staat dat ondernemingsraden meer instemmingsrecht moeten krijgen over gelijke beloning en dat organisaties en bedrijven beleid en beloningen moeten opnemen in hun jaarverslagen. “De rapportageverplichting zoals die beschreven staat in het voorgenomen wetsvoorstel van Keklik Yücel dwingt bedrijven te onderzoeken hoe ongelijke beloning tussen mannen en vrouwen tot stand komt”, stelt WOMEN Inc die het wetsvoorstel een eerst stap in de goede richting noemt.

Reageer op dit artikel