nieuws

Hoeveelheid uitzendwerk blijft groeien

Instroom

Hoeveelheid uitzendwerk blijft groeien

De hoeveelheid uitzendwerk is dit kwartaal opnieuw gestegen. Maar dat levert niet automatisch meer werkgelegenheid op.

In het eerste kwartaal van dit jaar is het aantal uitzenduren met 0,7 procent toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. De hoeveelheid uitzendwerk stijgt hiermee voor al vier kwartalen op een rij.  Zo bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Toch is de groei van het afgelopen kwartaal wel iets kleiner dan in de vorige drie kwartalen.

Geen extra werkgelegenheid

Doorgaans vormt een stijging van het aantal uitzenduren de eerste aanzet tot herstel op de arbeidsmarkt. Ook het aantal payrollbanen steeg in het eerste kwartaal, zo werd deze week bekend. Maar volgens het statistiekbureau wijzen andere cijfers over de arbeidsmarkt daar voorlopig nog niet op. ‘De groei van het uitzendwerk hoeft niet per se tot meer werkgelegenheid te leiden’, stelt het CBS. ‘Op de arbeidsmarkt is ook een trend zichtbaar dat steeds meer vaste banen worden omgezet in flexibele banen.’

Eerder werd al bekend dat de werkloosheid in april verder is opgelopen tot 687.000 mensen, ofwel 8,7 procent van de beroepsbevolking. Verder daalde het totaal aantal banen in het eerste kwartaal. Wel zit het aantal openstaande vacatures al drie kwartalen op rij in de lift.

Toename bijstanduitkeringen

Het prille economische herstel vertaalt zich wel in een daling van het aantal WW-uitkeringen en een lichte toename van het aantal vacatures, maar leidt vooralsnog niet tot een afname van het aantal bijstandsuitkeringen.

Ook in de bijstand is vooralsnog geen omslag zichtbaar. In het eerste kwartaal steeg het aantal mensen met een bijstandsuitkering met 13.000 tot 426.000, blijkt uit cijfers van het CBS. Een dergelijk groot aantal is sinds eind jaren 90 niet meer waargenomen. Bijstandsontvangers zijn doorgaans mensen die al relatief lang zonder werk zitten. Zij hebben gemiddeld minder kans snel een baan te vinden. (ANP)

 

Reageer op dit artikel