nieuws

‘Kabinet te terughoudend in aanjagen werkgelegenheid’

Instroom

‘Kabinet te terughoudend in aanjagen werkgelegenheid’

“Het kabinet moet grote investeringen doen om de economie en de werkgelegenheid aan te jagen. Het is daarmee nu te terughoudend.” Dit heeft PvdA-leider Diederik Samsom gezegd tijdens een 1 meiviering van zijn partij in Amsterdam.

Ook de pensioenfondsen moeten volgens Samsom meer geld steken in de economie. Hij stelde dit al eerder voor, maar in de praktijk komt er volgens hem nog weinig van terecht. De pensioenfondsen beschikken over een gezamenlijk kapitaal van zo’n 1000 miljard euro. “Als een deel van dat geld wordt geïnvesteerd zou de economie een flinke oppepper krijgen”, verwacht de PvdA-leider.
Vooral het midden- en kleinbedrijf zou via extra investeringen een zetje in de rug moeten krijgen. Samsom denkt dan vooral aan de innovatieve maakindustrie. “Daar kunnen de meeste nieuwe banen tot stand komen, en niet in dienstverlening.”

Verder wil Samsom dat bij de belastinghervorming die het kabinet voorbereidt grote vermogens meer belast worden, zodat de lasten op arbeid omlaag kunnen. Ook meer milieubelastingen kunnen ervoor zorgen dat werk goedkoper wordt.

Werkloosheid

De daling van de werkloosheid is een lichtpuntje na de stijging van de afgelopen tijd, maar ondanks de aantrekkende economie zijn de vooruitzichten nog steeds niet goed. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat begin vorige maand gezegd in reactie op nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de werkloosheid. Die is gedaald met 7000 in de afgelopen maand.

 

 

 

Reageer op dit artikel