nieuws

Stakende docenten eisen betere cao

Instroom

Stakende docenten eisen betere cao

Steeds meer docenten en medewerkers in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) willen morgen het werk neerleggen. Al ruim 2000 mensen hebben zich aangemeld bij de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Zaterdag stond de teller volgens de vakbond nog op 1150. Verwacht wordt dat de meeste stakers uit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Haarlem komen. De stakers willen dat er een betere cao komt en vinden de werkdruk veel te hoog. Aanleiding voor de staking is het stukgelopen cao-overleg met de werkgeversorganisatie MBO Raad. Morgen is een stakingsbijeenkomst in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam.

De afgelopen maanden hielden honderden mensen in het mbo al een estafettestaking. De acties zijn georganiseerd door de vakbonden Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs, Abvakabo FNV en FvOv. De bonden hebben al aangekondigd dat er meer stakingen en acties volgen als de MBO Raad niet op de eisen van de bonden ingaat.

Cao’s

Het aantal cao’s dat met vakbonden wordt overeengekomen, ligt de laatste tijd erg laag. In veel gevallen lopen de onderhandelingen stuk op de hoge looneis van de vakbonden, zo berichtte de werkgeversvereniging eerder al. Zo zet FNV dit jaar in op een loonsverhoging van 3 procent. Nu de economie weer wat aantrekt, mag daar best een kleine verbetering van de koopkracht tegenover staan, vindt de vakorganisatie.

Kan een vakbond een staking organiseren tijdens een cao-overleg? Kijk op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel