nieuws

Mantelzorgmedewerker voelt zich overbelast

Instroom

Mantelzorgmedewerker voelt zich overbelast

Medewerkers die voor dementerenden in hun omgeving zorgen, gaan daar zwaar onder gebukt. De helft van deze mantelzorgers voelt zich zwaar belast.

Ruim 10 procent van deze mantelzorgers zegt zich zeer zwaar belast of zelfs overbelast te voelen. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse Dementiemonitor van belangenvereniging Alzheimer Nederland, zo schrijft het AD.

Ruim 3000 mantelzorgers hebben meegedaan aan het onderzoek dat dinsdag verschijnt. Veel van hen vinden het werk niet alleen lichamelijk zwaar, maar vooral ook emotioneel. Gemiddeld besteden mantelzorgers 20 uur per week aan de zorg voor hun naaste. In Nederland zijn momenteel 300.000 mantelzorgers en 264.000 demente mensen. Ongeveer 70 procent van hen woont nog thuis.

Zorgverlof bieden

Volgens Alzheimer Nederland zal de druk alleen maar toenemen. ‘Het beleid is erop gericht dat mensen langer thuis blijven wonen’, aldus onderzoeker Wendy Werkman. Dementen mogen pas naar een zorginstelling als het echt niet meer gaat, waardoor het werk van mantelzorgers zwaarder wordt.

HR kan de volgende wettelijke regelingen treffen om medewerkers ruimte te bieden voor mantelzorg: – Calamiteitenverlof.
– Kortdurend zorgverlof.
– Deeltijd werken.
– Cao-afspraken.
Lees ook welke maatwerkoplossingen HR kan bieden aan mantelzorgers.

(Bron: MediaWatch)

Meer weten over een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? Download dan de whitepaper ‘Behoud en werving personeel met mantelzorgtaken’. 

Reageer op dit artikel