nieuws

Rijk neemt schoonmakers weer in dienst

Instroom

Rijk neemt schoonmakers weer in dienst

Het Rijk gaat schoonmakers geleidelijk weer in vaste dienst nemen om zo hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren.

Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dit gemeld aan de Tweede Kamer, namens zijn collega Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Bij Defensie duurt het nog even tot in 2018 de contracten aflopen. Ook bij de politie gaat de outsourcing  nog even voort, hier vanwege “juridische belemmeringen”.

Op dit moment heeft het Rijk de schoonmaak van de gebouwen uitbesteed aan bedrijven. “Met de inbesteding wil het kabinet schoonmaakmedewerkers weer als gewone collega’s deel uit laten maken van de overheid als organisatie. Daarmee voert het kabinet de afspraak uit in het regeerakkoord om de positie van werknemers in de facilitaire dienstverlening te verbeteren”, aldus de Rijksoverheid op zijn site.

De schoonmaakwerkzaamheden bij het Rijk worden zo meteen ondergebracht in een nog op te richten organisatie. “Er zal worden gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden, zoals doorbetaling van loon bij ziekte”, meldt Blok. Overigens zullen de schoonmaakkosten wel hoger uitpakken voor de overheid.

Betere arbeidsvoorwaarden

PvdA-Kamerlid Albert de Vries  is blij  met het kabinetsbesluit “ook schoonmakers weer in vaste dienst te nemen, en ze niet voor de laagste prijs in te huren via een extern bureau”. Er komt  volgens hem nu  eindelijk meer zekerheid voor duizenden mensen die zich inzetten voor het functioneren van de Rijksoverheid. Een stap vooruit in onze strijd voor betere arbeidsvoorwaarden, meer zekerheid en minder flexibele contracten.” De Vries hoopt dat meer organisaties en bedrijven het voorbeeld gaan volgen.

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt het een raadsel waarom de overheid schoonmakers weer in dienst wil nemen, omdat dat volgens de meest gunstige cijfers 12 procent duurder is. ,,Een betere arbeidspositie voor schoonmakers kan ook door andere voorwaarden aan de bestaande schoonmaakbedrijven te stellen.” Schouw spreekt van “een terugkeer naar de jaren  negentig”.

(Bron: ANP)

 

Reageer op dit artikel