nieuws

Trendwatchers voorspellen driedaagse werkweek

Instroom

Trendwatchers voorspellen driedaagse werkweek

Na de vijfdaagse en de vierdaagse werkweek, zal nu de driedaagse werkweek in zwang raken, voorspellen futurologen.

Terwijl er in Den Haag banen geschept gaan worden door arbeid goedkoper te maken, zal er tegelijkertijd door computers en robots steeds meer werk worden overgenomen. Volgens minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zullen robots geen bedreiging zijn voor de werkgelegenheid, maar futurologen Reinier Castelein, Erik Hallers, Adjiedj Bakas en Wim de Ridder voorspellen in een opiniestuk in de Volkskrant van wel. Dit zal ter gevolg hebben dat veel banen op de tocht komen te staan en de gemiddelde werkweek zal worden verkort.

Vrije tijd?

Het is niet zo dat mensen in die resterende vier dagen gaan zitten hobbyen, zeggen de schrijvers. De vrije tijd die de dit oplevert zullen zij hard moeten werken voor hun eigen voorzieningen. Denk aan het produceren van energie die hij zelf gebruikt, het kweken van eigen groente en fruit en met 3D-printers zal hij producten printen die hij zelf belangrijk vindt en nodig heeft.

Bovendien zullen mensen – een trend die al is ingezet – een verkoopfunctie vervullen via internet in de vorm van webshops en online marktplaatsen. Dat zal grote gevolgen hebben op de inkomsten van de overheid, menen de futurologen. Consumenten die elkaar goederen en diensten leveren en elkaar geen btw heffen, zijn waardeloos voor de schatkist. De overheidsfinanciën zullen daardoor imploderen en de overheid zal daardoor enorm krimpen.

Lees ook: ‘Is de angst voor robots terecht?’, een interessant blog op HRbase van Rick Kruiswijk.

Reageer op dit artikel