nieuws

VVD: ‘Werken over de grens moet makkelijker’

Instroom

VVD: ‘Werken over de grens moet makkelijker’

Als het aan de VVD ligt wordt het voor Nederlanders makkelijker een baan aan te nemen over de grens, in België of Duitsland. Nu geeft dat nog te veel administratieve rompslomp.

De bureaucratie en administratieve rompslomp rond het erkennen van diploma’s, moet snel verminderen. Nederlanders die een baan kunnen krijgen over de grens moeten daarvoor bij één loket terecht kunnen, waarbij zij kunnen controleren of zij over de juiste papieren beschikken, meent de VVD.

De politieke partij doet die oproep woensdag aan minister Jet Bussemaker van Onderwijs. VVD-Kamerlid Karin Straus bevestigt berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Lees ook: Asscher pleit voor gelijke arbeidsvoorwaarden in EU

De VVD riep woensdag op om daar snel werk van te maken. In Duitsland is bijvoorbeeld een tekort aan peuterleidsters en in België dreigt een groot tekort aan leraren. Het duurt maanden voordat Nederlandse diploma’s zijn goedgekeurd. Wie in Keulen aan de slag wil, moet eerst op eigen kosten zijn diploma laten vertalen en daarna wordt het door de lokale overheid gecontroleerd. Soms komt na een half jaar een verzoek om meer informatie.

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer een half procent van de werkende Nederlanders in eigen land woont, maar werkt in België of Duitsland. Dat komt neer op 43.000 mensen. Het Europese gemiddelde ligt op 0,8 procent.  (MediaWatch)

Wat zijn grensarbeiders en wat welke regels gelden er voor hun sociale verzekeringen? Lees verder op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel