nieuws

Zzp’er krijgt eigen pensioenfonds

Instroom

Zzp’er krijgt eigen pensioenfonds

Vanaf volgend jaar wordt het voor zzp’ers een stuk makkelijker te sparen voor een pensioen. Een gezamenlijk pensioenfonds voor zelfstandigen moet uitkomst bieden.

Het alsmaar groeiend aantal zzp’ers kan vanaf 2015 meedoen in een collectief pensioenfonds waarin belastingvrij gespaard kan worden voor de oude dag. Kleine zelfstandigen bepalen zelf welk bedrag ze inleggen en de nieuwe regeling is vrijwillig. Zo meldt de Volkskrant donderdag.

Het fonds is een initiatief van Stichting ZZP Nederland, FNV Zelfstandigen, PZO-ZZP en Zelfstandigen Bouw en wordt uitgevoerd door pensioenreus APG. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de ondernemers somber is over het eigen pensioen: zij voorzien een inkomensdaling van 30 procent of meer als zij stoppen met werken.

Lees ook: ‘Verplicht pensioen ook voor zzp’er’

Het pensioenfonds voor zzp’ers verschilt op onderdelen van een gewoon fonds. Zo heeft de zzp’er een individuele pensioenrekening en maakt hij dus alleen aanspraak op zijn eigen inleg en rendement. Overlijdt de zzp’er in de uitkeringsperiode, dan gaat het geld naar zijn erfgenamen en blijft het niet ‘in de pot’. En zelfstandigen die langere tijd ziek zijn kunnen hun pensioenrekening gebruiken voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De animo voor het fonds wordt vooralsnog voorzichtig geschat op 10- tot 25 duizend zzp’ers. (MediaWatch)

Alles weten over de huidige ontwikkelingen in het pensioen? Lees het boek Praktijkgids Pensioenen 2014.

Reageer op dit artikel