nieuws

Banenplan vakbonden: 300 duizend banen erbij in 2020

Instroom

Banenplan vakbonden: 300 duizend banen erbij in 2020

Vakcentrales FNV, CNV en VCP presenteerden woensdag een banenplan dat de huidige werkloosheid drastisch moet verlagen. Zij willen zo snel mogelijk met werkgevers en politiek om de tafel gaan zitten.

Met deze maatregelen zou de werkloosheid in 2020 op 400.000 mensen moeten uitkomen, zo menen de vakbonden. Nu staat dat werkloosheidscijfer op zo’n 700.000, daarmee is 8,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. In totaal kwamen de vakbonden met 58 maatregelen die de werkgelegenheid moeten aanjagen. In totaal moeten de maatregelen 300.000 banen opleveren. Enkele maatregelen:

– Geen bezuinigingen op werken in de zorg. Door politieke plannen staan nu alleen al in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg meer dan 100.000 banen op de tocht.

– Stimulerende belastingmaatregelen: aanjagen van de werkgelegenheid door een lagere belasting op arbeid. Dit kan gefinancierd worden door een hogere belasting op grote vermogens en hoge winsten van multinationals. Meer koopkracht voor lagere inkomens door verhoging van de arbeidskorting. Bedragen noemen de vakbonden niet.

– Er zou gestopt moeten worden met het verhogen van de AOW-leeftijd. Volgens de bonden gaan door die maatregel tienduizenden banen verloren. Daarom zou het kabinetsvoornemen om de AOW-leeftijd vanaf 2016 verder te verhogen niet  moeten doorgaan.

– In cao’s moeten afspraken komen waardoor ouderen minder kunnen gaan werken om zo plaats te maken voor jongeren. Volgens FNV-voorzitter Ton Heerts gaat het niet om een herinvoering van de VUT, omdat er geen sprake is van een algemene arbeidstijdverkorting.

– Er zou een een wettelijk recht op mantelzorgverlof moeten komen. Dat is maatschappelijk onafwendbaar, meent CNV-voorzitter Maurice Limmen. Als meer werkenden mantelzorgverlof opnemen, kunnen zij tijdelijk vervangen worden.

Reacties banenplan politiek en werkgevers

Het plan werd woensdag tamelijk lauw ontvangen in de politiek. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde het positief dat de bonden meedenken, maar gaf geen inhoudelijk oordeel. De PvdA reageerde welwillend maar voorzichtig, CDA en D66 zijn kritisch. D66 en CDA zijn vooral kritisch over de voorstellen om ouderen korter te laten werken zodat jongeren aan de slag komen. Volgens D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is dat het ‘beleid van eergisteren’, dat toen ook niet gewerkt heeft. De SP is wel positief over deze ‘VUT-achtige’ maatregelen. De werkgevers wilden nog helemaal niet ingaan op de voorstellen.

De vakbonden willen snel met werkgevers en de politiek om de tafel gaan zitten om dit plan te realiseren. Heerts sprak tegen dat er strubbelingen zijn tussen vakcentrales en werkgevers na enkele geruchtmakende uitspraken van de nieuwe VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer in het weekend. Hij heeft ‘geen reden om te twijfelen’ aan het voortbestaan van het overleg tussen de sociale partners.

 

Reageer op dit artikel