nieuws

Onkostenvergoedingen niet meer volledig onbelast

Instroom

Onkostenvergoedingen niet meer volledig onbelast

Sinds begin deze maand kunt u sommige personeelsvergoedingen voor ambtenaren op dienstreis, zoals logies en diner, niet meer onbelast vergoeden.

Per 1 juli 2014 kunt u sommige vergoedingen voor ambtenaren op dienstreis niet meer zonder meer onbelast vergoeden, volgens de reisbesluiten Binnen- en Buitenland.

Deze reisbesluiten regelen de vergoedingen voor ambtenaren op dienstreis, maar u kunt ze ook toepassen voor werknemers die wat hun uitgaven betreft vergelijkbaar zijn met ambtenaren op dienstreis. Maar, dat kan alleen als deze werknemers vanuit kostenoogpunt in gelijke omstandigheden verkeren als ambtenaren op dienstreis. Werkgevers kunnen dit afstemmen met de Belastingdienst of er inderdaad sprake is van een gelijk geval.

Gewijzigde vergoedingen

De volgende vergoedingen van verblijfkosten tijdens dienstreizen kunt u niet meer volledig onbelast vergoeden. Vergoedt u meer, dan is het meerdere belast. Achter elke soort vergoeding staat het bedrag dat u onbelast kunt vergoeden aan uw werknemer:

  • kleine uitgaven overdag: € 4,00
  • kleine uitgaven ’s avonds: € 8,05
  • een ontbijt: € 10,77
  • een lunch: € 8,30
  • een avondmaaltijd: € 20,81
  • logies: € 84,46

U past de werkkostenregeling toe?

Als u de werkkostenregeling toepast, kunt u de vergoeding tot het loon van de werknemer rekenen of aanwijzen als eindheffingsbestanddeel. Als u het bovenmatige deel van de vergoeding aanwijst als eindheffingsbestanddeel en in uw vrije ruimte onderbrengt, moet u eindheffing betalen over het deel van de vergoeding dat niet binnen uw vrije ruimte valt.

TIP: Hoe maakt u economisch gebruik van de werkkostenregeling? Lees het artikel 4 voordelige toepassingen van de werkkostenregeling

(Bron: Belastingdienst)

Reageer op dit artikel