nieuws

Raakt Britse bankier zijn bonus kwijt?

Instroom

Raakt Britse bankier zijn bonus kwijt?

De bonussen voor Britse bankiers krijgen tóch te maken met strengere regels. Een bankier kan een eenmaal toegekende bonus tot zeven jaar daarna toch kwijtraken.

Ook wordt de mogelijkheid in het leven geroepen om strafrechtelijk vervolgd te worden voor het nemen van roekeloze beslissingen. Zo maakten de FCA, de Britse toezichthouder op de financiële markten en de Bank of England deze week bekend.

De nieuwe regels moeten ervoor zorgen dat bankiers zo meer verantwoordelijk worden voor hun eigen acties. De toezichthouders willen dat senior bankiers voortaan persoonlijk aansprakelijk zijn voor hun handelen.

,,Wij geloven dat het verbeteren van individuele verantwoordelijkheid en een betere afstemming tussen risico en rendement een positieve invloed op gedrag en cultuur moeten hebben binnen de banken,” zei Andrew Bailey van de Bank of England.

Tijdens de financiële crisis kwamen heel wat financiële instellingen in de problemen door risicovolle of zelfs illegale activiteiten van bankiers. Europa probeert al een aantal jaar om de bankiersbonussen op Europees niveau aan banden te leggen, maar het maken van afspraken gaat traag: de Britse financiële sector is de grootste van Europa en heeft een flinke lobby in Brussel.

Daarbij is de Europese bankenwereld bang om talent mis te lopen, omdat er in Europa andere,  striktere regels gehanteerd dan voor banken in Noord-Amerika en binnen de ‘emerging markets’ (Azie en Zuid-Amerika). De beloning zou dan niet in verhouding staat met de rest van de wereld. (ANP)

TIP: Hoe komt u tot een gezond prestatiemanagement? Lees het boek Prestatiemanagement voor organisaties in balans?

Reageer op dit artikel