nieuws

Zakelijke deelauto nu ook fiscaal voordelig

Instroom

Zakelijke deelauto nu ook fiscaal voordelig

Werknemers kunnen vanaf nu een een auto huren van hun werkgever, zonder dat er sprake is van fiscale bijtelling. Zo zijn de autoleasebranche en de Belastingdienst overeengekomen.

Volgens de fiscale regeling over het privégebruik van zakelijke deelauto’s is het nu toegestaan om een auto voor een dag of in het weekend van de werkgever te huren, zonder dat er sprake is van fiscale bijtelling. De Belastingdienst en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) zijn dit overeengekomen naar aanleiding van de toenemende inzet van zakelijke deelauto’s. Deze arbeidsvoorwaarde kan de kosten van het wagenpark voor de werkgever sterk omlaag  brengen. Zeker kleine ondernemers hebben nog een slag te maken als het gaat om het leasepark: die kijken tot nog te te weinig naar de kostenbesparing op leaseauto’s.

Zakelijk auto delen neemt toe

Sinds de introductie van het deelautoconcept AlphaCity in 2012, ziet leasemaatschappij Alphabet in Nederland de markt van zakelijk autodelen meer dan verdrievoudigen. Was men aanvankelijk aarzelend over het ‘delen’, nu begint de deelauto als gevolg van onder andere parkeerdruk en verkeerscongestie terrein te winnen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar efficiëntere en goedkopere mobiliteit en stimuleren hun medewerkers om meer met het OV naar het werk te komen, ziet de organisatie.

“De brancheregeling met de Belastingdienst draagt hier in grote mate aan bij”, zegt Anne Brons, Director Marketing & Business Development van Alphabet. “Werknemers kunnen nu beschikken over een auto wanneer dat nodig is en het privégebruik wordt rechtstreeks met de medewerker afgerekend via de credit card.’

TIP: Lees meer over de bijtelling op leaseauto’s op PW De Gids Vakbase

Reageer op dit artikel