nieuws

‘130 duizend banen onzeker door sancties Rusland’

Instroom

‘130 duizend banen onzeker door sancties Rusland’

130.000 Europese banen staan op de tocht door de economische sancties die Rusland gelegd op Europees groente en fruit.

Dit denken deskundigen van ING op basis van een studie die later deze week wordt gepubliceerd, zo bericht Het Financieele Dagblad. De schade die de Europese economie lijdt door de Russische sancties kan oplopen tot 6 a 7 miljard euro per jaar. Uitgedrukt in werkgelegenheid kunnen daardoor 130.000 banen op de tocht komen te staan door de verslechterde handel tussen Rusland en Europa.

ING meldde vorige week al dat 10.000 banen in Nederland op de tocht staan door de escalatie van de sancties, die door de EU werd ingesteld na het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Dat is een vijfde van het totaal aantal banen dat verbonden is aan de Russisch-Nederlandse handel. Sinds vorige week kunnen bedrijven die hard worden geraakt door de Russische boycot van onder meer groenten en fruit, werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel.

In het onderzoek van de ING is niet alleen gekeken naar de directe schade voor de export van onder meer groente, vlees en zuivel, maar zijn ook de gevolgen voor de prijzen, de tussenhandel en de transportsector meegenomen. ING houdt er rekening mee dat de schade nog veel groter uitvalt als ook wordt gekeken naar de gevolgen voor de export naar Oekraïne. (MediaWatch)

TIP: Lees op PW De Gids Vakbase meer over het aanvragen van werktijdverkorting.

Reageer op dit artikel