nieuws

Leraar krijgt ontwikkelbudget

Instroom

Leraar krijgt ontwikkelbudget

Leraren krijgen een persoonlijk ontwikkelbudget om zich te professionaliseren.

Het ontwikkelbudget komt beschikbaar voor leraren in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs. De bedoeling is om zichzelf daarmee te kunnen professionaliseren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap meldt dat donderdag naar aanleiding van onlangs gemaakte afspraken die voortkomen uit het moeizaam tot stand gekomen Nationaal Onderwijsakkoord.

Het persoonlijke budget voor docenten komt bovenop de al bestaande middelen voor professionalisering. Leraren in het primair onderwijs krijgen 500 euro (per fte) per jaar en twee uren per week. Voor docenten in het voortgezet onderwijs is 600 euro gereserveerd. Voor de individuele scholing krijgen zij 5 procent van het aantal uren dat een fulltimer jaarlijks werkt.

Het budget moet leraren ‘meer zeggenschap over hun eigen groei en ontwikkeling’ geven, menen minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. De potjes komen ‘boven op de bestaande middelen voor professionalisering, die in de praktijk vaak worden ingezet voor teamscholing’. In 2017 wordt gekeken of voldoende voortgang is geboekt. (ANP)

Lees ook: Wat levert het opleidingsrendement op voor de organisatie? Lees het artikel Opleidingsrendement in kaart brengen: dit levert het op

Reageer op dit artikel