nieuws

Thuiswerken als filebestrijder is mislukking

Instroom

Thuiswerken als filebestrijder is mislukking

Thuiswerken als middel om files te verminderen is een mislukking. Medewerkers kozen de afgelopen jaren iets meer voor het kantoor aan huis, maar deden dat vooral buiten de spits.

Thuiswerken om files te bestrijden is nooit echt van de grond gekomen, al was dat wel een belangrijk doel van Het Nieuwe Werken. Het aantal mensen dat af en toe buiten de kantoordeur werkt, steeg licht van 27 procent in 2008 naar 32 procent in 2012. Zo blijkt uit een onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Thuiswerken: overwerk

Thuiswerken gebeurt voornamelijk in geval van overwerk, dus buiten de gewone werktijden. Uit het onderzoek blijkt ook dat er een natuurlijke grens zit aan de hoeveelheid tijd per week dat de beroepsbevolking kan en wil thuiswerken. Die ligt tussen de 1 en 2 dagen per week. Maar ook al wordt het thuiswerken als werkvorm op zich steeds belangrijker, werkgevers schieten vaak zeer tekort op het gebied van arbeidscontracten en juridische regels rondom Het Nieuwe Werken.

Ruim twee derde van de werknemers werkt dus nooit (tijdens normale werkuren) thuis of op afstand. Dat komt onder meer door gewoonte, een gebrek aan vertrouwen of omdat thuiswerken niet past bij de cultuur van een bedrijf. Ook kunnen en willen mensen niet meer dan 1 tot 2 dagen per week telewerken.

Aantal uren thuiswerken

Verder is het aantal uren per week dat werknemers thuiswerken al jaren stabiel, namelijk iets meer dan 6 uur per week. Bij bedrijven waar meer dan 500 mensen werken, wordt meer thuis gewerkt dan bij kleinere bedrijven. Dat geldt ook voor bepaalde regio’s (rond Amsterdam, Den Haag en Utrecht).

In de ICT, financiële dienstverlening en het onderwijs wordt veel vaker op afstand gewerkt dan gemiddeld in ons land. Thuiswerken lijkt in deze sectoren al breed geaccepteerd, schrijft het KiM, maar de werknemers werken niet meer uren thuis dan gemiddeld.

Thuiswerken is een manier om files te mijden. Maar hoewel we het ,,zonde van onze tijd vinden” om in de file te staan, doen we dat toch regelmatig. Werknemers calculeren vertraging door files in, aldus het instituut. (ANP)

_____________________________________________________________________________________________

Platform over Het Nieuwe Werken

Alles weten over Het Nieuwe Werken? Bekijk eens overhetnieuwewerken.nl en lees nieuws, dossiers, blogs, whitepapers over dit thema.

 

 

Reageer op dit artikel