nieuws

Werkloosheid daalt opnieuw

Instroom

Werkloosheid daalt opnieuw

Voor de derde maand op rij is het aantal werklozen in Nederland gedaald. Het werkloosheidscijfer komt nu uit op 8,2 procent van de beroepsbevolking.

In juli nam de werkloosheid met 12.000 personen af en kwam in juli uit op 645.000 personen. Zo bericht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. In juni bedroeg de werkloosheid nog 8,4 procent van de beroepsbevolking. In totaal daalde het aantal werkloze mensen in Nederland de afgelopen drie maanden met gemiddeld 14.000 per maand. De daling is voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat er meer mensen aan het werk zijn gegaan.

50.000 werklozen minder

Er zijn nu bijna 50.000 werklozen minder dan een jaar geleden, toen de werkloosheid het hoogste punt bereikte. Ook de werkzame beroepsbevolking is ruim 50.000 personen kleiner dan een jaar geleden, ondanks de recente toename van het aantal werkenden. Vooral tussen november 2013 en maart 2014 trokken veel mensen zich volgens het CBS terug van de arbeidsmarkt.

Aanpak werkloosheid blijft ‘topprioriteit’

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zegt in een reactie op de CBS-cijfers het ‘goed nieuws’ te vinden dat de werkloosheid in juli opnieuw is gedaald. ‘Maar we moeten doorzetten, want er zijn nog veel te veel mensen zonder werk.’

Er zijn volgens Asscher steeds meer signalen dat het met de economie de goede kant op gaat, maar de internationale spanningen baren hem zorgen en het is nog onduidelijk wat deze gaan doen voor onze arbeidsmarkt. Asscher onderstreept dat de bestrijding van de werkloosheid topprioriteit blijft voor het kabinet. In de begroting voor volgend jaar, die op Prinsjesdag verschijnt, is opnieuw veel aandacht voor het stimuleren van werkgelegenheid, kondigt hij aan.

Werkloosheidsuitkeringen licht gestegen

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal werkloosheidsuitkeringen in juli licht is gestegen. De afgelopen maand kwam het aantal op 437.000, ofwel 6000 meer dan in juni. Het aantal WW-uitkeringen groeide naar verhouding het hardst vanuit het onderwijs. In de horeca en de handel daalde het aantal uitkeringen. Regionaal gezien was de toename het grootst in de provincies Drenthe en Friesland.

Ten opzichte van juli 2013 nam het aantal lopende WW-uitkeringen met 42.000 toe, een stijging van 11 procent. Vooral vanuit de sectoren zorg en welzijn, transport en opslag en het openbaar bestuur liep het aantal uitkeringen het afgelopen jaar sterk op. (ANP)

 

Reageer op dit artikel