nieuws

Aanpak jeugdwerkloosheid werkt matig

Instroom

Aanpak jeugdwerkloosheid werkt matig

De aanpak van jeugdwerkloosheid gaat moeizaam. Alleen regio’s waar het dit al op de agenda stond, zijn succesvol.

Van de 35 regio’s waarin Nederland voor de aanpak jeugdwerkloosheid voor is opgesplitst, wisten er negen slechts een handjevol jongeren aan een baan, stage of leerwerkplek te helpen. Geld blijkt in de aanpak geen tovermiddel: de regio die meer dan een miljoen aan subsidie ontving, heeft nog bijna geen jongeren weten te plaatsen. Dat schrijft Trouw op basis van een eerste evaluatie van onderzoeksbureau Panteia in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Lees ook: Is in de aanpak van jeugdwerkloosheid Leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Panteia maakt de balans op zes maanden nadat 50 miljoen euro subsidiegeld beschikbaar kwam. De aanpak jeugdwerkloosheid werd vorig jaar ingeschoven in het pakket van CDA’er Mirjam Sterk. Zij moest er landelijk bij werkgevers gaan aandringen om werkplekken vrij te maken voor werkloze jongeren tot 27 jaar.

De aanpak van jeugdwerkloosheid gaat vooral spoedig in regio’s waar de aanpak al op de agenda stond voordat het kabinet erin ging investeren. Vijf regio’s hebben meer dan 200 jonge werkzoekenden succesvol geholpen. (MediaWatch)

TIP: De premiekorting voor jonge werknemers maakt het aantrekkelijk om jongeren tot 27 jaar in dienst te nemen. Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel