nieuws

Banenplan voor uitgeverijen

Instroom

Banenplan voor uitgeverijen

Er komt € 12,5 miljoen beschikbaar voor een banenplan in de uitgeverijsector. Het geld is bedoeld voor scholing en om ontslagen werknemers weer aan de slag te helpen.

De helft van het bedrag is afkomstig van de overheid, de rest wordt bijgedragen door werkgevers en bonden in de sector. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken heeft dat bekendgemaakt. Dankzij het geld kunnen 1250 met ontslag bedreigde werknemers in de uitgeverijbranche naar ander werk worden begeleid. Verder krijgen 50 langdurig werkloze jongeren een dienstverband voor minstens een jaar, worden 7500 medewerkers geschoold en krijgen 200 zzp’ers, waarvan 100 journalisten, extra scholing.

Aantal banen daalt

In de uitgeverijsector hebben 17.000 mensen een baan en er zijn ook tienduizenden freelancers actief. Het aantal banen daalt door snelle ontwikkelingen als de digitalisering. Asscher heeft € 600 miljoen beschikbaar gesteld voor banenplannen in diverse sectoren. De sectoren moeten zelf dan een even hoog bedrag op tafel leggen. Er zijn er tot dusver ruim 100 plannen ingediend. De afgelopen weken keurde Asscher banenplannen goed voor de sectoren cultuur (in totaal € 4,5 miljoen), schoonmaak en glazenwassers (€ 4 miljoen), de grafimediabranche (€ 4 miljoen), de kantoorbranche (€ 3,5 miljoen) en de publieke omroep (€ 2,5 miljoen).

Reageer op dit artikel