nieuws

‘HR minst strategische afdeling’

Instroom

‘HR minst strategische afdeling’

CEO’s vinden de HR-afdeling het minst belangrijk als het gaat om strategische waarde.

Een groot aantal CEO’s en top executives menen dat HR het minst strategische waarde toevoegt van alle managementfuncties. Dat zegt general manager Simon Mitchell van DDI, een Brits adviesbureau voor talentmanagement. De topman reageerde op de website van het Britse HRmagazine op onderzoek van DDI onder 13.000 wereldleiders en 1500 HR-directeuren.

Meerderheid HR ‘businesspartner’

Dat onderzoek laat zien dat de meerderheid (60 procent) van de HR-leiders hun eigen afdeling zien als ‘businesspartners’, wat het onderzoek definieert als het uitwisselen van informatie in de organisatie over actuele zaken. Een vijfde (22 procent) van de HRM’ers ziet zich als volgers; dienstbaar zijn en inspelen op de behoefte van de organisatie. Slechts 18 procent van hen ziet zichzelf als ‘voorloper’; het effectief gebruiken van data op in te spelen op toekomstige uitdagingen in talentmanagement (>PW De Gids Vakbase) en de business inzicht geven in de manier waarop talent de bedrijfsdoelstellingen raakt.

Het onderzoek laat zien dat organisaties meer neigen om voorlopers te zien als betrokken in de strategische planning van het bedrijf. 43 procent van de organisaties ziet hun HR-manager werkelijk zo, tegenover 26 procent van de partners en slechts 5 procent van de volgers.

‘HR strategisch minst belangrijk’

Mitchell ziet de business HR regelmatig op de verkeerde dingen focussen in hun dagelijkse bezigheden. ‘Ik heb een groot aantal bestuursleden en CEO’s gesproken en ik heb gemerkt dat veel van hen HR zien als de afdeling die strategisch gezien het minst belangrijk vinden’, zegt hij. ‘Het bestuur en HR trekken soms op in tegengestelde richtingen. HR moet minder tijd besteden aan binnen zijn eigen afdeling en dichter tegen de business aanschuiven om te kijken wat deze wil.’

Lees ook: Zo wordt HR strategisch business partner, lees het artikel 10 best practises voor de HR-professional

Mitchell voegt toe dat HR-afdelingen zich meer moeten ontwikkelen en project als talentmanagement moeten aanpakken om hun toegevoegde waarde te laten zien. ‘Begin bij wat de business wil, en werk vanuit daar terug naar de eigen afdeling. Dat is de beste manier om return om investment te tonen.’

TIP: Wilt u aan de slag met strategische personeelsplanning? Bezoek de Praktijkdag Strategische Personeelsplanning op 28 oktober.

 

 

Reageer op dit artikel