nieuws

PRINSJESDAG: wat vinden werkgevers van de plannen?

Instroom

PRINSJESDAG: wat vinden werkgevers van de plannen?

De begroting moet zorgen voor lastenverlichting voor werkgevers. Maar werkgevers vinden de plannen te bescheiden.

De lastenverlichting op arbeid die de rijksbegroting van 2015 schetst, moet het economisch herstel stimuleren en banen creëren. Maar volgens werkgevers strekken de plannen daarvoor niet ver genoeg. De vakbonden vinden bovendien dat het kabinet de bestrijding van de werkloosheid laat liggen. Een greep uit de reacties:

Reacties werkgeversverenigingen

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland stellen samen vast dat het kabinet onder de omstandigheden een ‘begrijpelijke begroting’ heeft gemaakt, maar dat de lastenverlichting te bescheiden is.

Detailhandel Nederland wil dat het kabinet bij de herziening van het belastingstelsel mikt op lastenverlichting voor winkeliers. Plannen om arbeid te ontlasten zijn daarbij toe te juichen, aldus de organisatie.

Het lage btw-tarief in de bouw, die vorig jaar maart inging met de bedoeling om banen te sparen, wordt met een half jaar verlengd. Toch hebben werkgevers in de bouw nog steeds zorgen over de werkgelegenheid. Dat gemeenten er al rekening mee gaan houden dat zij in 2016 minder geld krijgen, gaat banen kosten bij wegenbouwers, verwacht Bouwend Nederland. Volgens de ondernemersorganisatie zijn er door de crisis in de bouw en infra al 70.000 banen verloren gegaan.

Vakbonden

FNV mist in de kabinetsplannen de ambitie om te zorgen voor een snellere daling van de werkloosheid. ‘Concrete werkloosheidsmaatregelen missen in de plannen. Op dit moment komen er nog iedere dag ontslagen bij, vooral in de collectieve sector. Dus kabinet, geen woorden, maar banen’, aldus voorzitter Ton Heerts.

CNV-voorzitter Maurice Limmen: ‘Plannen als brug-WW, verlengen van het recht op kinderopvangtoeslag en het laag houden van de btw zijn goed, maar voor de bestrijding van de werkloosheid is echt meer nodig.’ (ANP)

Lees meer over Prinsjesdag:

PRINSJESDAG: 8 highlights voor HR
PRINSJESDAG: 1,5 miljoen voor duurzame inzetbaarheid
PRINSJESDAG: kabinet mikt op vitaliteit
PRINSJESDAG: Werkloosheid aangepakt met ‘brug-WW’
PRINSJESDAG: meer aandacht voor scholing

Tip:

Meer weten over de wetswijzigingen naar aanleiding van Prinsjesdag? Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag op 9 oktober nemen we alle recente en komende wetswijzigingen met u door. We concentreren ons op het gebied van Arbeidsrecht, Pensioen, Personeel & Fiscus en Sociale Zekerheid.

 

 

Reageer op dit artikel