nieuws

‘Zet minimumloon zzp’er in cao’

Instroom

‘Zet minimumloon zzp’er in cao’

Als het aan Europa ligt, worden in cao’s minimumtarieven voor zzp’ers opgenomen.

Vakbonden zouden in cao’s afspraken moeten kunnen maken voor kleine zelfstandigen om een einde te maken aan sociale dumping en oneigenlijke concurrentie, zoals nu gebeurt bij tienduizenden zzp’ers in de thuiszorg, bouw, postbezorging en transport. Zo schrijft de Volkskrant dinsdag.

 TIP: Geldt de Wet minimumloon en vakantiebijslag ook voor zzp’ers? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Dit zegt de advocaat-generaal in een advies dat is uitgebracht aan het Europese Hof van Justitie. Normaal gesproken vormt zo’n advies een goede indicatie van de uitspraak van het hof. De zaak is daar aanhangig gemaakt door FNV Kiem, een vakbond voor werkenden in de kunst, entertainment en media. Kiem wilde in 2007 minimumtarieven afspreken in de remplaçanten-cao, voor muzikanten die als zzp’er invielen in orkesten. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) verbood dit omdat er geen prijsafspraken gemaakt mogen worden.

Er worden steeds meer maatregelen genomen om flexwerkers, en dus ook zzp’ers bescherming en sociale zekerheid te bieden. Zo werd onlangs bekend dat er vanaf 2015 een collectief pensioenfonds komt voor zzp’ers. (MediaWatch)

 

Reageer op dit artikel