nieuws

‘Ouwelullendag’ voor Duitsers

Instroom

‘Ouwelullendag’ voor Duitsers

Duitsers mogen hun oudere werknemers een seniorendag geven. Maar niet standaard.

De hoogste Duitse rechtbank in arbeidszaken besloot dat het geven van extra vakantiedagen aan oudere werknemers geen leeftijdsdiscriminatie is. De zaak werd aangespannen door zeven werknemers van een Duitse schoenenfabriek hun werkgever aanklaagden wegens het geven van twee extra vakantiedagen aan hun collega’s van 58 jaar of ouder. De fabriekswerkers waren zelf tussen de 45 en 56 jaar.

TIP: Wanneer mogen Nederlandse werkgevers nog seniorendagen uitkeren? Lees meer op PW De Gids.nl

Volgens de rechters hebben werkgevers het recht extra beschermingsmaatregelen te nemen voor oudere werknemers. De schoenenfabriek geeft de extra dagen aan oudere werknemers omdat ze wellicht meer tijd nodig hebben om te herstellen van het zware productiewerk.

Extra vakantiedagen per geval bekeken

Volgens een woordvoerder van het Bundesarbeitsgericht is er geen wet van Meden en Perzen inzake extra vakantiedagen voor oudere werknemers. Er moet naar het individuele geval worden gekeken. Ruim 2 jaar geleden hadden de rechters zo’n regeling voor ambtenaren nog verboden. Toen kregen mensen al vanaf hun 30e extra dagen vrij van kantoorwerk.

Seniorendag ook in Nederland

In Nederland zijn de seniorendagen de afgelopen jaren steeds meer aan het verdwijnen uit cao’s. Begin september sloot Douwe Egberts met CNV Vakmensen echter een nieuwe cao af waarin een seniorendag was opgenomen. Oudere werknemers kunnen, als ze fulltime werken, een dag per week minder werken met behoud van 90 procent van hun salaris en een volledige pensioenopbouw. In steeds meer cao’s worden extra vakantie- of verlofdagen voor oudere werknemers afgebouwd of afgeschaft. (ANP)

Meer nieuws over het inzetbaar houden van medewerkers vindt u op het platform Overduurzameinzetbaarheid.nl.

 

 

 

Reageer op dit artikel