nieuws

‘Uw salaris inleveren svp’

Instroom

‘Uw salaris inleveren svp’

Ook al trekt de economie aan, 1 op de 10 werkgevers vraagt medewerkers salaris in te leveren.

De economie lijkt voorzichtig herstellende. Toch vragen Nederlandse werkgevers hun personeel nog steeds om met minder genoegen te nemen. Een op de tien werkgevers vraagt hun medewerkers salaris in te leveren en bijna de helft maakt demotie bespreekbaar. Dat staat in het jaarlijkse rapport ‘HR-Trends 2014-2015’, van ADP Nederland, Berenschot en Performa.

Werkgevers vragen hun personeel onder meer af te zien van een reguliere salarisverhoging (7 procent), een beperking van het salaris (3 procent) of af te zien van een dertiende maand (1 procent). Vooral in de financiële sector en de bouw vragen veel werkgevers financiële offers van hun medewerkers. In de financiële sector doet vier op de tien werkgevers dat (44 procent); in de bouw vragen bijna net zoveel werkgevers hun mensen om genoegen te nemen met minder.

Demotie populair

Ook demotie is populair onder Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48 procent) onderzoekt de mogelijkheid of vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Demotie is dit jaar populairder dan vorig jaar. Toen onderzocht 15 procent van alle werkgevers de optie demotie, nu kijkt een op de vijf werkgevers (20 procent) naar de mogelijkheid. Lees ook het artikel Demotie? Zo doet HR het goed

Salaris inleveren bij demotie lijkt echter nog een heet hangijzer, betoogde demotie-auteur Richard Jongsma deze week op PW De Gids. Lees in zijn artikel wanneer salarisafbouw bij demotie geoorloofd is, en wanneer niet.

TIP: Lees meer over mogelijke toepassingen van demotie en salarisafbouw en bestel het boek Demotie. Het laatste taboe doorbroken.

Hand op de knip

De onderzoekers noemen het opvallend dat werkgevers ook de hand op de knip houden als er wel wat financiële ruimte is. Zo betekent het lagere fiscaal vrije opbouwpercentage voor het pensioen dat vanaf 1 januari 0,275 procent meer bruto-loon beschikbaar is. Voor een modaal inkomen betekent dat 100 euro bruto per jaar erbij. Toch kiest slechts 17 procent van de werkgevers kiest ervoor om dat (deels) als extra loon uit te keren.

‘Hoewel werkgevers op de lange termijn verwachten weer meer personeel nodig te hebben, kiezen ze er voorlopig voor om medewerkers in lagere functies te plaatsen of hun arbeidsvoorwaarden te versoberen,’ licht Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HRM bij Berenschot deze uitkomsten toe.

Dit bericht werd eerder geplaatst op het platform Over Duurzame Inzetbaarheid.

Reageer op dit artikel