nieuws

Arbeidsmarkt krabbelt op

Instroom

Arbeidsmarkt krabbelt op

Het herstel op de arbeidsmarkt zet door. Ook in het derde kwartaal daalde de werkloosheid licht.

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In het derde kwartaal groeide het aantal banen en vacatures, zij het bescheiden. Voor het tweede kwartaal op rij daalde ook de werkloosheid. Wel nam de langdurige werkloosheid verder toe, aldus het statistiekbureau. Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden waren er 635.000 mensen werkloos. Dat zijn er 37.000 minder dan een kwartaal eerder. In het tweede kwartaal dit jaar daalde de werkloosheid ook al met 12.000. In het eerste kwartaal steeg de werkloosheid nog.

Werkloosheid langdurig bij 45-plussers

De daling komt omdat meer werklozen werk hebben gevonden. Eind vorig jaar daalde de werkloosheid ook, maar toen kwam dat doordat mensen zich terugtrokken van de arbeidsmarkt. De werkloosheid nam vooral af onder de 25- tot 45-jarigen. Ook bij jongeren en 45-plussers was sprake van een daling, maar die was minder sterk.

In het derde kwartaal zat 45 procent van alle werklozen minimaal een jaar zonder baan. Een jaar eerder was dat nog 35 procent. Bij 45-plussers is de werkloosheid vaak langdurig: ruim 60 procent van de oudere werklozen zat ten minste een jaar thuis.

Cijfers beter dan geraamd

Minister Asscher van Sociale Zaken is blij dat de arbeidsmarkt zich het afgelopen kwartaal verder heeft hersteld. De werkgelegenheidscijfers zijn volgens hem beter dan eerder geraamd. Volgens Asscher werpt het kabinetsbeleid van hervormen, saneren en stimuleren van de economie vruchten af, al is de banengroei nog niet voldoende. Het kabinet moet koers houden, zei hij. De VVD heeft zich in soortgelijke bewoordingen uitgelaten over de kwartaalcijfers van het CBS.

In het afgelopen kwartaal nam het aantal vacatures verder toe, naar 113.000 eind september. Dat zijn er 5.000 meer dan een kwartaal eerder. “Het aantal vacatures neemt hiermee voor het vijfde kwartaal op rij toe. De groei van het aantal vacatures manifesteerde zich over de gehele linie, maar was het duidelijkst bij de handel en in de industrie”, aldus het CBS. (ANP)

 

Reageer op dit artikel