nieuws

Baan voor het leven sterft uit

Instroom

Baan voor het leven sterft uit

Werknemers verwachten in hun loopbaan voor vijf verschillende bazen te werken.

Daarnaast verwacht de gemiddelde werknemer dat hij minstens drie verschillende branches aandoet in zijn loopbaan. Dat blijkt uit een peiling van de ING onder 50.800 respondenten.

Baan voor het leven?

De baan voor het leven lijkt een achterhaald concept: slechts één op de acht werkenden verwacht in zijn carrière voor één werkgever te werken. Bijna een kwart (23 procent) denkt voor meer dan zeven verschillende werkgevers te zullen werken. Daarnaast verwacht driekwart van de werkenden gedurende de loopbaan minstens één keer van branche te wisselen.
Dit betekent dat opleiding en scholing steeds belangrijker worden. Daar lijken de respondenten zich ook bewust van te zijn: 42 procent denkt dat scholing en opleiding op de arbeidsmarkt anno 2024 belangrijker zullen zijn dan werkervaring.
Toch is opleiding niet altijd vanzelfsprekend voor werknemers. Zo blijkt uit onderzoek dat oudere werknemers vaak maar weinig scholing krijgen, en ook voor tijdelijk personeel is scholing en ontwikkeling niet altijd even goed geregeld. Bovendien is de opleiding zelf betalen vaak een dure optie voor personeel.

Lees ook:  Zo vindt u een geschikte opleiding

Vraag naar hoogopgeleide specialisten

Opgedane kennis veroudert tegenwoordig snel doordat veranderingen in economie en technologie elkaar rap opvolgen. Bovendien is in ´nieuwe´ bedrijven en beroepen meer vraag naar specialistische technologische kennis dan in de ´oude´. Door deze ontwikkelingen zal de vraag naar een hoogopgeleide, wendbare beroepsbevolking verder groeien, zo verwacht het ING Economisch Bureau.

 

 

 

Reageer op dit artikel