nieuws

De collectieve zorgpolis: de aandachtspunten voor HR

Instroom

De collectieve zorgpolis: de aandachtspunten voor HR

De zorgverzekeraars maken binnenkort de premies weer bekend. Wat betekent dit voor uw collectieve zorgverzekering? Zit u nog goed?

Zorgverzekeraar VGZ maakte deze week als eerste van de grote zorgverzekeraars in ons land de premies bekend. De naturaverzekering gaat met 12 euro per maand omhoog. Een stijging van maar liefst 12,5 procent. De premie voor de restitutiepolis, waarbij de verzekerde volledig vrij is waar hij de zorg afneemt, stijgt zelfs met 14 procent. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars hun huidige premies ook flink zullen verhogen. Hoog tijd dus om de zorgverzekering van uw bedrijf onder de loep te nemen. Biedt u het personeel nog wel de ‘beste’ collectieve zorgverzekering? Vijf aandachtspunten op een rij.

1 Let op de extra vergoedingen

Voor veel medewerkers is een collectieve zorgverzekering een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Bij de meeste zorgverzekeraars levert een collectieve zorgpolis ze gemiddeld 5 tot 7 procent korting op de basisverzekering op. Daarnaast krijgen ze korting op de aanvullende verzekeringen. Let vooral op extra vergoedingen voor fysiotherapie, griepprik, preventief onderzoek en orthodontie in de aanvullende verzekeringen.

2 Let op het eigen risico

De werknemers kunnen vaak kiezen uit verschillende eigen risico’s. Het gevaar bestaat echter dat als ze kiezen voor een hoog eigen risico, om hun zorgpremie zo laag mogelijk te houden, ze risicomijdend gedrag gaan vertonen en te laat naar de arts stappen. Als werkgever kunt u hier flink nadeel van ondervinden. Kijk of u met de zorgverzekeraar een grens kan stellen aan het maximale eigen risico. Meer weten? Kijk op PW De Gids Vakbase.

3 Leg de maximale premiekorting  vast

In de Zorgverzekeringswet is geregeld dat werkgevers (en andere groepen) premiekorting mogen bedingen op de nominale premie. Deze premiekorting is gemaximaliseerd tot 10%. De werkgever mag deze 10 procent korting volledig ten gunste van de werknemer laten komen, maar kan ook besluiten een deel van de korting zelf te behouden. De omvang van de premiekorting moeten worden vastgelegd in een overeenkomst tussen de werkgever en zorgverzekeraar. Meer weten? Kijk op PW De Gids Vakbase.

 4 Juich niet te vroeg

Het behalen van premiekorting voor werknemers lijkt aantrekkelijk. De korting is namelijk belastingvrij en heeft geen negatief effect op de zorgtoeslag van de werknemer. Wel moet  u bedenken dat de nominale premie (dat is de premie die voor de basisverzekering betaald moet worden) per zorgverzekeraar flink kan verschillen. Juich dus niet te vroeg als de zorgverzekeraar u een flinke collectiviteitskorting aanbiedt. Want als de polis een relatief hoge nominale premie heeft, levert het de werknemer maar een betrekkelijk voordeel op. De werknemer kan immers ook buiten het bedrijf om een basisverzekering sluiten bij de goedkoopste zorgverzekeraar. Ga dus shoppen.

Lees ook: Hoe raken de wijzigingen in de zorgverzekeringswet HR?

5  Check de verzuimbeheersing

Gezonde werknemers zijn productiever en verzuimen minder. Wat doet uw zorgverzekeraar eraan om uw medewerkers gezond te houden? Kijk bij de keuze voor een zorgverzekeraar dus goed naar extra diensten om de verzuimrisico’s te beperken en de inzetbaarheid van uw medewerkers te verhogen. Denk aan een wachtlijstbemiddelaar, een cursus stoppen met roken of een workshop omgaan met stress. Zo kunt u veel kosten besparen. Meer weten? Download hier de whitepaper De collectieve zorgverzekering: belangrijk schakelpunt voor preventie en inzetbaarheid.

 

Reageer op dit artikel