nieuws

HR laat jongere thuiszitten

Instroom

HR laat jongere thuiszitten

Werkloze jongeren zitten steeds langer thuis voordat ze werk vinden. Vooral mbo’ers hebben het lastig.

100.000 jongeren tussen de 15 en 27 jaar die geen opleiding meer volgen, waren in het eerste kwartaal werkloos. Van hen had slechts 3 op de 10 drie maanden later wél een baan van minimaal 12 uur per week, zo bericht het CBS.

Mbo’er zit het langst thuis

Dit is een slecht teken, want dit cijfer is het laagste van de afgelopen tien jaar. Vooral voor de middelbaar opgeleiden – de grootste groep van de werkloze jongeren – was het de afgelopen periode lastig om ergens aangenomen te worden. Uit eerder onderzoek bleek dat zelfs het vinden van een stageplaats voor mbo’ers steeds moeilijker werd.

In september bleek uit een evaluatie van de aanpak van jeugdwerkloosheid door het ministerie van SZW dat de huidige aanpak maar moeizaam gaat. Alleen de regio’s waar jeugdwerkloosheid al op de agenda stond, bleken succesvol.

Lees ook: Is in de aanpak van jeugdwerkloosheid Leeftijdsdiscriminatie toegestaan?

Crisis bemoeilijkt vinden van baan

Kort na het uitbreken van de crisis eind 2008 werd het voor werkloze jongeren die al klaar zijn met school, aanzienlijk moeilijker om op korte termijn een baan te vinden. In het eerste kwartaal van 2008 had ruim de helft na drie maanden werk, in hetzelfde kwartaal van 2009 was dit gedaald naar nog geen 40 procent.

Het herstel van de arbeidsmarkt in 2010 en 2011 maakte het voor jongere werklozen iets eenvoudiger snel werk te vinden. Dit nam echter weer af in 2012, toen de arbeidsmarkt opnieuw verslechterde. (ANP/Redactie)

 

 

 

Reageer op dit artikel