nieuws

Zo maken managers tijd vrij voor SPP

Instroom

Zo maken managers tijd vrij voor SPP

Een cruciale randvoorwaarde voor een succesvol SPP-proces is commitment bij het management. Maar hoe staat het daar eigenlijk mee? SPP-expert Hanneke Moonen vertelt.

Het zijn immers de managers die de strategie van een organisatie uitstippelen en vertalen naar hun medewerkers. Managers hebben het beste zicht op prestaties, ontwikkelpotentieel en ambities van medewerkers. Zonder managers geen SPP!

‘Omdat het moet’

Mijn ervaring is dat als managers urgentie voelen en gemotiveerd zijn, het SPP-proces soepel loopt, en energie en resultaat oplevert. SPP geforceerd invoeren omdat ‘het moet’ of omdat ‘een pot met geld beschikbaar is’, zal moeizaam zijn of ‘wel aardig’, maar brengt weinig rendement. Zonde, want in een cyclisch proces is een positieve ervaring cruciaal voor een vervolg.

Hoe staat het met het commitment voor SPP bij het management? Uit onderzoek blijkt dat 48 procent van de respondenten aangeeft dat managementteams het belang van SPP inzien. Dat kun je zien als een half vol glas want bijna de helft van de respondenten ervaart commitment voor SPP. Maar dat is toch te kort door de bocht. Het belang ervan inzien is één, prioriteit geven en er tijd in investeren is twee.

Agenda’s blokken voor SPP-analyse

‘The proof of the pudding is in the eating’: willen managers echt 16 uur vrijmaken voor een SPP-analyse? Hoe zorg je dat het management zich committeert en agenda’s worden geblokt? Sterker nog, dat managers vrágen om SPP? Een paar effectieve tips voor succes:

1. Begin bij het waarom!
2. Prikkel tot nadenken
3. Maak het praktisch
4. Zoek dialoog & samenwerking
5. Schets reële verwachtingen

Reageer op dit artikel