nieuws

Baangarantie over de Duitse grens?

Instroom

Baangarantie over de Duitse grens?

Duizenden werklozen kunnen snel een baan vinden in Duitsland, als Nederlandse regels worden versoepeld.

Dat stellen de provincie Drenthe, vier Drentse en Overijsselse gemeenten en de Duitse gemeente Emsland in een banenplan dat zij maandag hebben gepresenteerd. Langs de Duitse grens is de werkloosheid in Nederland vaak hoog en in Duitsland bestaat een tekort aan krachten. Maar werklozen kunnen daar vaak niet aan de slag door allerlei fiscale en juridische regels. TIP: Lees welke sociale regels er gelden voor grensarbeiders op PW De Gids Vakbase. 

Baankansen in Duitsland onbenut

De relatief gunstige economische ontwikkelingen in Duitsland bieden kansen voor de arbeidsmarkt in ons grensgebied, zo stellen de provincie en gemeenten. Maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt door allerlei knelpunten, zoals de verschillen in wetten, regels, loon en sociale zekerheid. Daarnaast spreken steeds minder mensen de Duitse taal. De provincie en gemeenten hopen met het plan volgend jaar 400 werklozen aan een baan te helpen in Duitsland, maar in de praktijk stuit dat op ‘een glazen muur’, zo zeggen ze. Vanwege de verschillen in regelgeving vallen er dan gaten in de AOW-opbouw, komen er problemen met de hypotheekrenteaftrek en worden verzekeringen duurder. In juni pleitte de VVD er ook al voor om werken over de grens makkelijker te maken en de administratieve rompslomp omtrent grensarbeid te verminderen.

Banenplan voor Duitse grensstreek

Volgens de overheden is het vreemd dat we wel naar Den Haag en Amsterdam kijken, maar niet hier vlakbij over de grens. ‘De arbeidsmarkt stopt niet bij een grens’, zei de Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk. Het actieplan bestaat onder meer uit het opzetten van een netwerk met Duitse bedrijven en overheden, taalcursussen, een helpdesk en een uitwisseling van vacatures. (ANP) Lees ook: Wonen in Duitsland en werken in Nederland: een HRM-benadering

Reageer op dit artikel