nieuws

Hongaarse chauffeurs vallen onder Nederlandse cao

Instroom

Hongaarse chauffeurs vallen onder Nederlandse cao

Hongaarse chauffeurs die vanuit ons land internationale ritten maakten, vallen onder de Nederlandse cao, oordeelt de rechtbank in Den Bosch. Een uitspraak met verstrekkende gevolgen voor werkgevers in de transportsector.

De Hongaarse chauffeurs, tien in totaal, voerden voor Van den Bosch Transporten uit Erp internationale ritten vanuit ons land uit en werden betaald naar Hongaars loon. De rechtbank in Den Bosch heeft gisteren bepaald dat het bedrijf, een van de grootste bulktransporteurs van Nederland, chauffeurs achterstallig loon moet betalen. Ze moeten namelijk volgens Nederlandse arbeidsvoorwaarden betaald worden. Om hoeveel loon het gaat, wordt bepaald in een vervolguitspraak.

Nederlandse cao

Volgens het transportbedrijf uit Erp werkten de chauffeurs voor een Hongaars zusterbedrijf en kregen zij daarom Hongaarse loon. De chauffeurs waren echter van mening dat zij wel degelijk door het Nederlandse bedrijf werden ingehuurd. Ze eisten daarom van hun werkgever dat ze volgens de Nederlandse cao betaald werden. Maar deze eis kwam hun duur te staan: de tien chauffeurs werden ontslagen door het Hongaarse bedrijf.

Cao-naleving afdwingen

FNV Transport en Logistiek zwengelde de zaak aan en sleepte het bedrijf voor de rechter wegens onderbetaling en het niet naleven van de cao. Edwin Atema van FNV Transport en Logistiek is dna ook zeer verheugd met de uitspraak. “Voor zover wij weten, is dit de eerste keer dat een rechter in Europa uitspraak doet over de interpretatie van de Europese Detacheringsrichtlijn op een zaak in het wegtransport. Deze uitspraak gaan we dan ook zeker gebruiken om op korte termijn cao-naleving bij andere bedrijven af te dwingen. Voor zowel de Nederlandse als ook de buitenlandse chauffeurs is dit een mooie dag.”

FNV is samen met de European Transport Workers’ Federation van mening dat de Europese detacheringsrichtlijn gelezen moet worden als “werken in en vanuit een lidstaat”.  “De rechter is het hiermee eens en concludeerde dat de Hongaarse chauffeurs recht hebben op het Nederlandse cao-loon. Daarnaast moet het bedrijf ook de cao toepassen in andere gevallen waarbij chauffeurs in buitenlandse loondienst ritten in, vanuit en naar Nederland uitvoeren”, aldus FNV.

Onderzoek naar loondumping

Atema: “Werkgevers proberen chauffeurs van de verschillende nationaliteiten tegen elkaar uit te spelen. We zien dat de chauffeurs in hetzelfde schuitje zitten van loondumping en verdeel en heers.” FNV Transport en Logistiek zegt maandenlang onderzoek te hebben gedaan naar de bedrijfsvoering van Van den Bosch, liet getuigen onder ede horen en verzocht inspectiediensten onderzoek te doen. “We gaan door met deze intensieve campagne tegen illegale en onwenselijke constructies in de transportsector.

Meer weten over de Europese Detacheringsrichtlijn? Kijk op PW de Gids Vakbase.

Reageer op dit artikel