nieuws

HRM’ers weer meer in trek

Instroom

HRM’ers weer meer in trek

De vraag naar HRM-professionals is vorig jaar flink toegenomen. Recruiters zijn op zoek naar recruiters…

De vraag naar HR-professionals steeg in 2014 totaal naar maar liefst 31 procent. De verwachting is dat deze trend zich dit jaar voortzet. Dit blijkt uit de ‘Trends en Ontwikkelingen op de HRM Arbeidsmarkt’ over het vierde kwartaal 2014 van Yacht.

“Al in het eerste kwartaal van 2014 is er sprake van een trendbreuk ten opzichte van de laatste jaren”, zegt Yacht. “De eerste maanden laten een stijging zien van 25 procent ten opzichte van het jaar ervoor, iets wat al in geen jaren meer is gebeurd. Deze groei heeft zich de rest van het jaar verder doorgezet.

Vooral in de grote steden neemt de vraag toe, zegt Ellen Bergh, commercieel manager HRM bij Yacht: “In de vier grote steden zien we traditioneel de grootste groei, gemiddeld 34 procent waarbij de regio Amsterdam de meeste vraag naar HR- professionals laat zien. In deze gebieden zitten veel zakelijke dienstverleners die flink opzoek zijn naar HR-professionals”, legt Bergh uit.

Meer vraag naar HR-specialisten

De groei verklaart Bergh vooral door de toenemende vraag naar HR-specialisten. “De arbeidsmarkt voor HRM ers heeft de afgelopen jaren een forse tik gehad door reorganisaties en ontslagen binnen het werkveld. HR-afdelingen zijn gekrompen en veel van de ‘traditionele’ HR- werkzaamheden – uitvoerende en administratieve werkzaamheden – zijn terug in de lijn belegd. We zien dan ook een verschuiving van de vraag van HR-generalist naar de HR-specialist.”

Recruiters zoeken recruiters

Opvallend noemt Yacht de explosieve vraag naar recruiters: een toename van maar liefst 40 procent. Bergh: “Recruitment is een vak. Zonder badinerend over te willen komen, wordt recruitment door HR-afdelingen ‘erbij’ gedaan. Door reorganisaties is er geen ruimte meer voor recruitmentwerkzaamheden. Daarnaast zie je dat de behoefte aan nieuwe instroom toeneemt; de reorganisaties zijn doorgevoerd en we zien dat het bij vele bedrijven weer beter gaat. Het gaat hier dan niet om de invulling van één of twee vacatures, maar om opzetten van hele nieuwe afdelingen. Voldoende werk om hier een recruitment specialist op te zetten.”

 

Reageer op dit artikel